Ontdek het geheim om je carrière groots af te sluiten!

Het naderen van het pensioen betekent niet het einde van een bloeiende carrière, integendeel, het is een tijd om het beste uit je professionele leven te halen. Effectieve communicatie is een sleutelvaardigheid om verandering te bewerkstelligen, nieuwe kansen te ontdekken en jouw carrière op een hoogtepunt af te sluiten. Misschien vind je het leuk om in deze fase je kennis te gaan delen? Mentor te worden? Of iets heel anders te gaan doen. In dit artikel delen we waardevolle inzichten en tips om het gesprek aan te gaan en te communiceren als naderende pensioengerechtigde, om zo het meeste uit je carrière te halen in de aanloop naar een nieuwe fase van het leven.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Ontdek het geheim om je carrière groots af te sluiten!

Maak ruimte voor informele gesprekken om een basis van vertrouwen en begrip te leggen

Denk je aan bijvoorbeeld een mentorrol? Of met andere manieren om jouw kennis te delen, dan is het van groot belang om vertrouwensbanden te smeden met collega's en leidinggevenden. Informele gesprekken bieden een uitstekende gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en begrip te ontwikkelen voor elkaars standpunten en doelen. Tijdens de corona-tijd hebben we allemaal het belang van het koffiezetapparaat gevoeld, die kleine momenten waar je echt even met je collega’s kan connecten en kan zoeken naar onderwerpen die jullie beiden interesseren. Toon oprechte interesse in hun verhalen en deel jouw eigen ervaringen om een sterke basis te creëren voor toekomstige gesprekken.

Geef het gesprek de tijd om zich te ontwikkelen en te verdiepen

Naarmate je je carrière afrondt, kan het verleidelijk zijn om haast te maken met beslissingen of veranderingen. Maar sta jezelf toe om gesprekken te laten groeien en organisch te ontvouwen. Neem de tijd om diverse aspecten te overwegen en raak niet ontmoedigd door tijdelijke obstakels. Juist door geduldig te zijn, kun je tot weloverwogen keuzes komen voor de volgende fase van je leven. Dit geldt ook voor gesprekken die je eventueel met je leidinggevende wilt hebben over een carrière-move. Neem je ander mee in jouw reis, zonder meteen te beginnen over jouw einddoelen. 

Zorg ervoor dat je goed luistert, zoek naar aanknopingspunten en vind gemeenschappelijke grond 

Je beschikt je over een schat aan ervaring en wijsheid. Neem deze mee in gesprekken en luister tegelijkertijd aandachtig naar de ideeën van anderen. Zoek naar gemeenschappelijke interesses en doelen, en gebruik jouw ervaring om waardevolle aanknopingspunten te vinden die kunnen bijdragen aan jouw rol als mentor. Nieuwe collega’s zullen tegen dingen aanlopen die je zult herkennen en waarbij je veel goede ondersteuning kunt geven. Maar vergeet niet, leren gaat niet altijd in een dag, dus neem de tijd om jouw ervaringen te delen. 

Wees duidelijk in je communicatie en vraag de ander om verduidelijking wanneer nodig

Tijdens deze overgangsperiode is het cruciaal om helder en duidelijk te communiceren. Verwoord je ideeën en doelen met zelfvertrouwen en wees niet bang om vragen te stellen. Vraag om verduidelijking wanneer nodig, zodat alle betrokkenen op dezelfde lijn zitten en jouw visie begrijpen.

Door het gesprek aan te gaan met geduld, openheid en vertrouwen, kun je verandering teweegbrengen en kansen ontdekken die jouw carrière naar nieuwe hoogtes tillen. Als naderende pensioengerechtigde beschik je over waardevolle ervaring en expertise; deel deze met anderen en blijf verbinden om een blijvende invloed te hebben op je werkplek en collega's. Met effectieve communicatie kun je het beste uit je carrière halen terwijl je een nieuw hoofdstuk in je leven begint.

Ontdek het Geheim om je Carrière Groots Af te Sluiten! Wil je meer leren hoe je met een knal het beste uit je carrière haalt? Houd de Proudies-website in de gaten, want deze maand lanceren we de cursus "Werk Met Passie: Een Cursus voor Verandering & Groei"! 

Vergelijkbare artikelen