Hoe voorkom je dat media bedrijf Meta jouw gegevens gebruikt om hun AI te trainen?

In een tijdperk waarin technologie steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, wordt privacy een steeds belangrijker onderwerp van discussie. Onlangs is er veel te doen geweest over het plan van Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, om persoonlijke gegevens van gebruikers te gebruiken voor het trainen van hun AI-modellen. Europese privacy organisaties slaan alarm en roepen op tot actie. Je kunt namelijk voorkomen dat het bedrijf gebruik maakt van jouw gegevens. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.

In samenwerking met

Hoe voorkom je dat media bedrijf Meta jouw gegevens gebruikt om hun AI te trainen?
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 24, 2024

NOYB slaat alarm

De organisatie None of Your Business (NOYB), een voorvechter van de privacyrechten van Europese burgers, uitte ernstige bezorgdheid over Meta's plannen. Volgens NOYB wil Meta persoonlijke posts, privé afbeeldingen en online tracking gegevens van gebruikers inzetten voor de ontwikkeling van AI-technologieën. Dit zou gebeuren zonder expliciete toestemming van de gebruikers.

Meta claimt echter dat het handelen gebaseerd is op een "legitiem belang", wat volgens hen zwaarder weegt dan de privacyrechten van Europese gebruikers. NOYB stelt dat, zodra de gegevens in het systeem zijn opgenomen, gebruikers weinig tot geen mogelijkheden hebben om deze te laten verwijderen. Dit zou een ernstige schending van de privacy rechten inhouden.

Europese privacywaakhonden 

NOYB heeft verschillende nationale privacywaakhonden in Europa, waaronder die van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland, opgeroepen om snel in actie te komen voordat Meta's plannen op 26 juni in werking treden. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven niet bevoegd te zijn om direct onderzoek naar Meta te starten, omdat de Europese hoofdvestiging van het bedrijf in Ierland zit. Wel heeft de AP aangegeven om opheldering te vragen aan de Ierse collega's.

De AP heeft nog niet besloten of een spoedprocedure nodig is. "Op dit moment heeft de AP onvoldoende informatie om dat te kunnen beoordelen," aldus de nationale privacywaakhond.

NOYB benadrukt dat het Europese Hof van Justitie zich al eerder, in 2021, heeft uitgesproken over soortgelijke kwesties. Het Hof oordeelde toen dat Meta geen "legitiem belang" heeft om het recht op gegevensbescherming te schenden. NOYB beschuldigt Meta ervan de uitspraak van het Europese Hof schaamteloos te negeren en roept op tot strengere handhaving van de privacywetten.

Meta's reactie

Meta verwerpt de beschuldigingen van NOYB en stelt dat het bedrijf alleen gebruikmaakt van publiekelijk beschikbare informatie voor het trainen van hun AI-modellen. Dit roept echter vragen op over de definitie van "publiekelijk beschikbaar" en hoe deze informatie wordt verzameld en gebruikt.

Voorkom data gebruk 

Wil je niet dat jouw gegevens worden gebruikt voor AI-trainingen door Meta? Dan kun je eenvoudig bezwaar maken. Voor Instagram en Facebook hoef je enkel de onderstaande handeling te ondernemen. Na het uitvoeren krijg je een bevestiging dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor AI-trainingen.

Je kunt binnen de apps zelf bezwaar maken. Voor Instagram volg je deze stappen:

  1. Ga naar je profiel en tik op de drie streepjes rechtsboven.
  2. Scrol naar beneden en kies 'info'.
  3. Selecteer 'privacybeleid'.
  4. Tik op de blauwe tekst 'recht om bezwaar te maken' en vul het formulier in.

Voor Facebook doe je het zo:

  1. Ga naar je profiel en tik op de drie puntjes naast 'profiel bewerken'.
  2. Kies 'privacycentrum'.
  3. Scrol omlaag en selecteer 'Wat is het privacybeleid en wat valt onder dit beleid?'
  4. Tik op de blauwe tekst 'recht om bezwaar te maken' en vul het formulier in.

Met deze stappen zorg je ervoor dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor AI-trainingen door Meta, en bescherm je jouw privacy effectief.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen