Hoe goed is jouw zicht

Hoe goed is jouw zicht? In het kader van de Oogcheckweken bij Pearle Opticiens willen we deze vraag samen met jou verkennen, om je te helpen inzien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor je ogen. Want ogen zijn niet alleen essentieel voor het waarnemen van de wereld om je heen, maar ze kunnen ook belangrijke aanwijzingen geven over je algehele gezondheid en welzijn.

In samenwerking met
Pearle Opticiens
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Hoe goed is jouw zicht

Een blik in de spiegel

De trend om de aanschaf van een zichtoplossing of oogcontrole uit te stellen, heeft zich tijdens de pandemie versterkt. Een kwart van de mensen ziet op tegen deze controle, aldus een onderzoek van Motivaction in 2021. Dat betekent dat er een aanzienlijk aantal mensen rondlopen die mogelijk niet zo helder en scherp zien als zou kunnen. En dat is niet alleen jammer, maar ook zorgelijk.

Stel je eens voor dat je naar een museum gaat en de schilderijen van dichtbij alleen als vage kleurvlakken kunt zien. Of dat de letters in je favoriete boek beginnen te dansen op de pagina. Het zou zonde zijn, nietwaar? Want een correct zicht betekent niet alleen een scherper beeld van de wereld, het betekent ook dat je minder moe wordt van inspanning, minder hoofdpijn ervaart en dat je concentratie verbetert. De effecten beïnvloeden je dagelijkse leven op manieren die je misschien nog niet eens beseft.

Daarom benadrukt Pearle Opticiens het belang van regelmatige oogcontroles. Vergelijk het met je periodieke bezoek aan de tandarts; het is een belangrijke stap in de zorg voor jezelf en je gezondheid. Een oogmeting is niet alleen een meting van je zicht maar ook een moment van aandacht voor je algehele welzijn.

Het advies is over het algemeen om elke twee jaar je ogen te laten controleren, maar er zijn situaties waarin een jaarlijkse controle aan te raden is. Vanaf de leeftijd van 40 jaar begint de oogspierkracht af te nemen, wat kan leiden tot presbyopie, of ouderdomsverziendheid. Ook kunnen de ogen droger worden, wat het lezen moeilijker maakt. Deze veranderingen verlopen vaak zo geleidelijk dat ze onopgemerkt blijven, maar met tijdige signalering en monitoring door onze opticien kun je er zeker van zijn dat je zicht en ooggezondheid optimaal blijven.

Als je al bekend bent met oogproblemen of een familiegeschiedenis hebt van oogziekten, dan is een jaarlijkse controle geen overbodige luxe. Meer dan 90% van de Nederlanders boven de 50 heeft een correctie nodig voor presbyopie. Met regelmatige controles bij Pearle Opticiens zorg je ervoor dat eventuele veranderingen in je zicht snel worden opgemerkt en aangepakt. Zo blijf je genieten van het leven met een heldere blik, of je nu een leesbril, multifocale bril of lenzen nodig hebt. 

De gezondheid van je ogen: waarom een oogmeting zo belangrijk is

Volgens het Oogfonds kunnen tijdige signalering en juiste zorg ervoor zorgen dat meer dan 50% van het zichtverlies wordt voorkomen. Maar liefst 85% van de mensen met een visuele beperking in Nederland is 50 jaar of ouder, en vrouwen hebben twee keer zo vaak een visuele beperking als mannen.

Er zijn ook andere belangrijke feiten die het belang van een regelmatige oogmeting benadrukken. Slechts 3% van de Nederlanders kent alle alarmsignalen die wijzen op een oogaandoening. Maculadegeneratie, glaucoom, diabetische retinopathie en myopie zijn enkele van de meest voorkomende oogziekten in ons land. Door vroegtijdige detectie en behandeling kunnen we dergelijke uitkomsten vaak voorkomen. Het is vaak zo dat bepaalde oogziektes of oogaandoeningen pas laat worden ontdekt, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Als je denkt dat je misschien een oogprobleem hebt, kunnen opticiens je naar de huisarts sturen. Die kan je dan weer doorverwijzen naar de oogarts voor een uitgebreid onderzoek.

Bovendien kan het meten van je oogdruk, vooral naarmate je ouder wordt, belangrijk zijn om mogelijke schade aan de oogzenuw op te sporen. Als er sprake is van een langdurig verhoogde oogdruk kan er schade ontstaan aan de oogzenuw, wat uiteindelijk kan leiden tot glaucoom.

Een oogmeting bij Pearle Opticiens gaat veel verder dan alleen het bepalen van je sterkte. Het helpt niet alleen mogelijke problemen op te sporen, maar ook je dagelijks leven te verbeteren. Of je nu last hebt van vermoeide ogen na langdurig lezen of werken op de computer, of merkt dat je met je ogen knijpt om duidelijker te kunnen zien, het corrigeren van je zicht met een bril of contactlenzen kan een groot verschil maken. 

Een glasheldere actie

Om je hierbij te ondersteunen, nodigt Pearle Opticiens je uit voor een gratis oogmeting ter waarde van 30 euro tijdens de Oogcheckweken, die duren tot en met 1 oktober 2023. 

Of je nu een bestaande klant bent, een nieuwe bril wilt kopen, of gewoon nieuwsgierig bent naar de gezondheid van je ogen, ze staan voor je klaar met professionele en vriendelijke service. In een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de noodzaak om voor onszelf en onze gezondheid te zorgen, is de oogmeting bij Pearle Opticiens een kleine, maar belangrijke stap in de goede richting. Maak gebruik van deze unieke kans en zet vandaag nog de stap naar betere oogzorg. Loop langs bij jouw dichtstbijzijnde Pearle winkel of maak eenvoudig een afspraak op Pearle.nl. 

Klik hier om een afspraak te plannen voor een gratis oogmeeting bij Pearle Opticiens.

Over Pearle Opticiens

Pearle Opticiens is een toonaangevende optiekketen in Nederland. Met hun vakkundige en gepassioneerde opticiens, geavanceerde technologie en breed scala aan stijlvolle en kwalitatieve brillen en contactlenzen, staan ze klaar om jou te helpen bij het vinden van de perfecte zichtoplossing.

Meer informatie

Vergelijkbare artikelen