Fotograaf Arnaud Mooij (58) over het boek ‘Grijs Goud’: De kracht van ouder worden

In zijn nieuwe boek Grijs Goud portretteert fotograaf Arnaud Mooij (58) 46 ouderen die op een bijzondere manier de ouderdom beleven. Hij wil hiermee de stereotypen die bestaan rondom ouder worden doorbreken en laten zien hoe vandaag de dag vitaliteit, eigenwijsheid en levenslust centraal staan in het ouder worden. Arnaud: “Deze mensen weten wat ze leuk vinden, daardoor blijven ze bewegen en zien ze tegenslagen als kansen.”

In samenwerking met

Fotograaf Arnaud Mooij (58) over het boek ‘Grijs Goud’: De kracht van ouder worden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 16, 2025

Wie is Arnaud Mooij?
Hij lacht en zegt: “Wat een leuke vraag!” Vol passie vertelt hij dat hij houdt van fotografie, natuur, contact met mensen. Hij is net terug van een vakantie en retraite in Engeland en straalt nog steeds als hij het heeft over hoe hij genoot van de riviertjes, de heuvels en bossen. “Ik ben een watermens,” zegt hij, “en ik heb een kleine, maar hechte vriendengroep met een fijne verbinding. Ik hou van het buitenleven en de natuur, en vind het fijn als ik dan de stad kan opzoeken als ik zin heb in de drukte. Naast fotograaf ben ik ook masseur en probeer ik zoveel mogelijk in het moment te leven.”

Hij begon met fotografie toen hij 39 was, hoewel hij eigenlijk vanaf zijn twaalfde al wist dat hij talent had: “Mijn moeder volgde een fotocursus en gaf mij haar oude camera. Ik schoot alle rolletjes vol.” Hij lacht dan en vervolgt zijn verhaal: “Mijn moeder nam mijn foto’s mee naar haar opleiding. Het waren mijn foto’s die besproken werden in haar opleiding in plaats van de foto’s van mijn moeder.”

Op zijn zeventiende had hij eigenlijk een creatieve studie willen kiezen, maar zijn vader wilde dat hij iets anders koos. Zijn vader had hard gestudeerd in de avonduren en gewerkt om zijn gezin een stabiele basis en toekomst te garanderen en wilde daarom een studie die een goede financiële toekomst zou garanderen voor zijn zoon. Arnaud ging bedrijfseconomie studeren en werkte jarenlang in verzekeringen en pensioenen. Toen zijn vrouw zwanger werd, groeide opnieuw zijn verlangen om fotograaf te worden: “Ik heb een fotograaf gevraagd of hij bekend was met het principe ‘meester & gezel’ en of hij me finesses wilde bijbrengen in mijn fotografie.” Na acht lessen en veel feedback begon Arnaud voor zichzelf en kon meteen aan het werk als fotograaf.

“Een van mijn eerste opdrachten was voor een vrouw die geen enkele foto had van haar overleden vader, behalve een pasfoto van het paspoort. Dat vond ik zo verdrietig. Toen ben ik navragen gaan doen in mijn vriendenkring, en ik kwam erachter dat veel mensen geen mooie foto’s van hun ouders hadden. Vanuit dat besef besloot ik mijn eerste boek te maken, dat uiteindelijk in 2017 verscheen.” Dit boek nam vier jaar in beslag. Zijn tweede boek, Grijs Goud, kwam dit jaar uit. Hierin portretteert en interviewt hij 46  mensen die op een bijzondere manier ouder worden. “In ruim twee maanden tijd interviewde en fotografeerde ik 46 mensen. Het inspireerde me dat zoveel van hen moeilijke dingen hebben meegemaakt, maar allemaal toch een fantastisch leven leiden.”

Wat Arnaud vooral opvalt, is de grote (positieve) eigenwijsheid van de mensen die hij sprak. Ondanks vaak ernstige gezondheidsproblemen bleven zij actief en vonden ze steeds weer nieuwe wegen om hun leven vorm te geven. Neem bijvoorbeeld Ben (77): hij kreeg op zijn 36e een hartaanval en kreeg te horen dat zware inspanning niet meer mogelijk was. Hij gaf niet op en heeft inmiddels meer dan 1.200 marathons gelopen, vaak elke week een of om de twee weken. Ook Ina, die te horen kreeg dat haar knieën versleten waren en het rustig aan moest doen, liet zich niet uit het veld slaan. Op haar 77e werd ze zelfs meervoudig wereldkampioen powerliften, door flink te trainen vanaf haar 64e en haar eigen grenzen te verleggen.

Zijn ouders staan ook in het boek. “Mijn moeder wilde aanvankelijk niet meedoen, maar nadat ik haar interviewde en fotografeerde, realiseerde ze zich hoeveel ze te vertellen heeft. Ze is een enorme kunstliefhebber en heeft zoveel verhalen,” zegt Arnaud, die duidelijk trots is op zijn ouders. Ook zijn ouders zijn enorm trots en daarmee lijkt zijn fotografie in een full circle te komen. Zijn vader was vroeger geen voorstander van zijn keuze voor een opleiding in fotografie, maar nu is hij trots dat Arnaud zijn hart gevolgd heeft. Wat ooit begon als de wens om mensen te helpen met mooie foto’s van hun ouders, heeft zich op bijzondere wijze voltrokken, nu zijn eigen ouders onderdeel zijn van de verhalen in zijn boek.

Arnaud overweegt een volgend boek te maken over senioren of over mensen die iets lastigs of bijzonders overwonnen hebben en er sterker door zijn geworden. Dus mocht je bijzondere mensen in jouw omgeving hebben, laat het hem dan vooral weten: info@echtmooij.nl. De boeken helpen namelijk om mensen in beweging te krijgen en om elkaar en anderen te inspireren. 

Voor Arnaud betekent ouder worden vooral vitaliteit en plezier: “Deze mensen weten wat ze leuk vinden, daardoor gaan ze meer bewegen en kunnen ze vervolgens ook weer meer doen. En ze zien tegenslagen als kansen.” Als we hem tot slot vragen hoe hij zelf zijn pensioen ziet, zegt hij: “Ik hoorde van een arts die nog tot zijn 95e huisarts was, ik hoop tot mijn 95e fotograaf te kunnen zijn.”

Grijs Goud wil een ander beeld geven van ouder worden. Het is een prachtig boek geworden over senioren vol levenswijsheid en inspiratie. Ben je nieuwsgierig geworden naar de verhalen van 46 bijzondere ouderen? Bestel het boek hier! www.grijs-goud.nl

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen