Van partner tot echtgenoot en van scharrel tot de ouder van mijn kinderen. Er zijn talloze namen te geven aan de persoon waarmee jij jouw leven spendeert. Waar vroeger trouwen, en vooral niet scheiden, de norm waren, begonnen de Millenials met prela’s, eventuela’s en kwarrels. Wat is de waarde van het verzegelen van een relatie voor de verschillende generaties? Er is maar één manier om erachter te komen. Een goed, intergenerationeel gesprek.
Al sinds de middeleeuwen wordt er getrouwd. Al was de reden misschien wat minder romantisch dan deze vandaag de dag is. De voornaamste drijfveer was geld en het behouden hiervan binnen familiaire grenzen. Daarnaast werd er bijna uitsluitend voor de kerk getrouwd en werden er niets dan huwelijken voltrokken tussen heteroseksuele koppels.
Er is echter een hoop veranderd sindsdien en dat is eveneens af te leiden uit cijfers die het Centraal Bureau Statistiek (CBS) vorig jaar publiceerde. In 2022 trouwden maar liefst 70,6 duizend stellen en sloten 24,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. Hoewel ruim zeventig duizend huwelijken geen magere score is, is het een significant lager getal dan het ooit was. In 1970 trouwden er namelijk een recordaantal van 124 duizend koppels.
Het feit dat minder mensen vandaag de dag kiezen voor een huwelijk kan een aantal oorzaken hebben. In 1998 werd het bijvoorbeeld mogelijk om voor een geregistreerd partnerschap te kiezen en een aantal jaar later nam de hoeveelheid huwelijken die jaarlijks wordt voltrokken iets af. In 1997 waren dit er ruim 85 duizend, in 2004 ruim 74 duizend.
Uit onderzoek uit 2022 van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, blijkt daarnaast dat 39% van de 16 tot 34 jarigen niet denkt dat de mens van nature monogaam is. De populariteit van open relaties en polyamorie groeit daarnaast ook. In Nederland is het echter onmogelijk om deel te nemen aan een polygaam huwelijk.
En toch zijn de mogelijkheden wat betreft het huwelijk uitgebreid. Sinds 2001 is het namelijk mogelijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. In 2022 werden er 1714 homohuwelijken voltrokken, meer dan in 2019, toen het er ongeveer 1350 waren.
Alle bovengenoemde redenen spelen misschien wel een rol in de daling van het aantal huwelijken, de precieze reden weten we niet. Er wordt gespeculeerd dat het een economische reden zou hebben, of de schuld wordt gegeven aan het ontbreken van urgentie vandaag de dag. Wat de reden ook is, de houding van de nieuwe generaties tegenover het huwelijk lijkt veranderd.
Waarom heb jij zelf ooit de keuze gemaakt om wel, of juist niet, in het huwelijksbootje te stappen en hoe denken jouw gesprekspartner en jij over het aangaan van open relaties? De veranderde houding is misschien wel het begin van een goed gesprek tussen jou en jouw (klein)kinderen, buren en kennissen. Wellicht geeft het je meer kennis van de betekenis van begrippen zoals ‘kwarrel’, of kom je dichter bij het antwoord op de vraag: wat is de waarde van het huwelijk voor de generaties om jou heen?