Een weekend weg: betoverend beiroet

"Een weekend weg", een vaste column die elke vrijdag lezers uitnodigt om de geheimen van nieuwe steden te ontdekken. Deze rubriek belooft een zorgvuldig samengestelde wandeling door smalle geplaveide straten, langs verscholen bistro's en over oude marktpleinen, waar het gefluister van geschiedenis en de melodieën van modern leven samensmelten. Het is een uitnodiging om je te verliezen in de romantiek van plekken waar tijd een vreemde taal spreekt, en om mensen te ontmoeten wiens levens verweven zijn met de ziel van hun stad. Dus laat je schoenen achterwege, maak je klaar voor een vlucht in het onbekende en laat "Een weekend weg" je gids zijn in de betoverende wereld van urban exploratie.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Een weekend weg: betoverend beiroet

Dit weekend reizen we naar het intrigerende Beiroet, een stad doordrenkt van geschiedenis en dynamiek, waar oost en west elkaar omarmen en waar het verleden naadloos samenvloeit met het heden. Beiroet, of zoals velen het kennen als Beirut, is de hoofdstad van Libanon en heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers uit alle hoeken van de wereld uitgeoefend. Met haar eeuwenoude geschiedenis, kosmopolitische flair en adembenemende landschappen, weet Beirot een onuitwisbare indruk achter te laten op iedereen die haar betoverende straten betreedt.

De geschiedenis van Beiroet is een rijk tapijt geweven met de draden van oude beschavingen. Teruggaand tot duizenden jaren, heeft deze stad een cruciale rol gespeeld in de regio als een kruispunt van culturen, handelsroutes en politieke intriges. Oorspronkelijk gesticht als een Fenicische havenstad, groeide het uit tot een belangrijk centrum onder verschillende heerschappijen, waaronder de Romeinen, Byzantijnen, Ottomaanse Turken en Fransen. Elk van deze periodes heeft een stempel gedrukt op de stad, van de overblijfselen van Romeinse thermen tot de koloniale architectuur die nog steeds in de straten te bewonderen is.

Tegenwoordig is Beiroet een stad die veerkracht en vele gezichten uitstraalt. Het is een plek waar historische kerken en moskeeën vreedzaam naast elkaar bestaan, en waar de geur van versgebakken manakish - een traditioneel Libanees gerecht - zich vermengt met de aroma's van internationale keukens. Het is een stad waar moderne kunstgalerijen floreren te midden van eeuwenoude ruïnes, en waar het bruisende nachtleven de straten tot in de vroege uurtjes verlicht.

Mijn eigen avontuur in Beiroet begon op een zonnige vrijdagochtend, toen ik voet aan wal zette in deze betoverende stad. Mijn thuis voor het weekend was het befaamde Baffa House, een historische accommodatie doordrenkt van verhalen uit lang vervlogen tijden. De antieke meubels en sierlijke details vingen de geest van de stad perfect in een sfeer van nostalgie en charme.

Na me te hebben gevestigd, besloot ik mijn reis te beginnen met een wandeling door de straten van Gemmayzeh, een wijk die bekend staat om haar artistieke flair en bruisende energie. Smalle straatjes bekleed met kleurrijke graffiti leidden me naar Al Soussie, een verborgen bistro waar traditionele Libanese gerechten werden gepresenteerd als kunstwerken op het bord. De smaken dansten op mijn tong terwijl ik me onderdompelde in een culinaire ervaring die de rijke culinaire geschiedenis van de stad weerspiegelde.

Na een verkwikkende maaltijd trok ik de avond in met een bezoek aan Flav en House of Butlers, twee gevestigde namen in Beiroet's cocktailscene. Onder de fonkelende lichtjes van de stad genoot ik van innovatieve drankjes en de aanstekelijke levendigheid die deze plekken kenmerkte. Het was een avond doordrenkt van opwinding en belofte, een glimp van Beiroet's nachtelijke pracht.

Zaterdag brak aan met een zonovergoten ochtend en een beloftevolle dag vol ontdekkingen. Mijn smaakpapillen werden opnieuw verwend bij Tawlet, waar een uitgebreide brunch me kennis liet maken met een scala aan Libanese smaken en culinaire tradities. Mijn volgende stop was het Nationale Museum, een schatkamer van archeologische vondsten die de geschiedenis van Beiroet en haar glorieuze verleden onthulde.

In de middag dwaalde ik door de straten en kwam ik bij Maison Rabih Kayrouz, een toonaangevend modehuis dat de artistieke flair van Beiroet weerspiegelt. Terwijl ik me verdiepte in de modekunst, begon mijn maag weer te knorren en ik liet me leiden naar Le Chef voor een onvergetelijke lunchervaring. De rest van de dag bracht ik door langs de Corniche, waar de Middellandse Zee haar verleidelijke lied zong terwijl ik de schoonheid van de stad in me opnam.

De zondag brak aan en ik wist dat dit weekendje weg bijna tot een einde kwam, maar niet voordat ik nog een paar pareltjes van Beiroet zou ontdekken. Mijn ochtend begon bij The Sage Parlour, waar ik werd getrakteerd op een ontbijt dat zowel smaakvol als hartverwarmend was. Daarna begaf ik me in de wereld van kunst en cultuur, terwijl ik lokale galeries en ateliers verkende, waarbij ik werd ondergedompeld in de creatieve geest van de stad.

Ik besloot mijn weekend in stijl af te sluiten bij Terre Beirout, een culinair hoogtepunt dat een moderne twist geeft aan de traditionele keuken. Terwijl ik genoot van de smaakvolle gerechten en de elegante ambiance, overviel me een gevoel van dankbaarheid voor

de onvergetelijke ervaringen die Beiroet me had geschonken.

Tussendoor ontdekte ik nog vele andere bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Ik verkende de bruisende Souk el Barghout, waar ambachtslieden hun waren aanprezen, en bezocht het culturele heiligdom van het Sursock Museum, waar kunstwerken van lokale en internationale kunstenaars mijn zintuigen prikkelden. Ik liet me ook verrassen door de charme van Mar Mikhael, een wijk die bekend staat om zijn boetiekjes, cafes en street art.

Terwijl ik de laatste momenten van mijn weekendje Beiroet koesterde, besefte ik dat deze stad echt een unieke schat is die wacht om ontdekt te worden. Haar straten fluisteren verhalen van lang vervlogen tijden, terwijl haar moderne ziel de deuren opent naar een wereld van kunst, cultuur en culinaire verrukkingen. Beiroet is een stad waar de romantiek van het verleden harmonieus samenvloeit met het levendige heden, en waar elke hoek en steegje een nieuw avontuur belooft. Terwijl ik afscheid nam van deze betoverende plek, beloofde ik mezelf dat ik ooit terug zou keren om nog dieper in haar mysteries en charmes te duiken. Want een weekend in Beirot is niet alleen een reis, het is een onvergetelijke reis door de tijd en door de ziel van een stad die haar bezoekers voor altijd betovert.

Vergelijkbare artikelen