Doorwerken na je pensioen: wat houd ik over?

Overweeg je om door te werken na je pensioen? Mogelijk vind je werken nog steeds erg leuk en wil je actief blijven, of heb je de extra inkomsten hard nodig. Maar misschien vraag je je af of doorwerken wel verstandig is en of je gekort zult worden op je AOW en pensioen. Ook wil je waarschijnlijk weten wat de belastinggevolgen zijn en welke consequenties er zijn als je na je pensioen wilt blijven werken of weer aan het werk gaat.

Pauline de Bruijn

By 

Pauline de Bruijn

Published 

Mar 30, 2023

Doorwerken na je pensioen: wat houd ik over?

Gevolgen voor AOW-toeslag en AIO-aanvulling

Als je na het bereiken van de AOW-leeftijd besluit door te werken, heeft dit geen invloed op de hoogte van je AOW-uitkering. Je AOW-uitkering wordt namelijk niet bepaald door je inkomen. Je kunt dus gewoon blijven werken en je AOW-uitkering maandelijks blijven ontvangen naast je salaris. Ook als je al AOW ontvangt en weer wilt gaan werken, heeft dit geen invloed op de hoogte van je AOW-uitkering.

Echter, als je in aanmerking komt voor een AOW-toeslag of AIO-aanvulling, kan doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd wel financiële gevolgen hebben. Deze toeslagen zijn namelijk bedoeld als aanvulling op je AOW tot het sociaal minimum. Als je inkomen naast je AOW-uitkering boven het sociaal minimum uitkomt, vervallen deze toeslagen.

Doorwerken voor aanvullend pensioen

Als je via je werkgever pensioen hebt opgebouwd bij een pensioenfonds of verzekeraar, kun je zelf kiezen wanneer je je pensioen laat ingaan. De keuzes die je maakt, beïnvloeden de hoogte van je pensioenuitkering, niet of je besluit om door te werken of niet. Als je ervoor kiest om na je pensioen door te werken, kun je het volgende doen:

  • Je pensioen laten ingaan op de pensioengerechtigde leeftijd zoals die in je pensioenreglement staat. Deze leeftijd kan afwijken van de AOW-leeftijd. Je ontvangt dan gewoon je pensioenuitkering naast je salaris (en AOW als je al AOW-gerechtigd bent).
  • Je pensioen uitstellen. Als je ervoor kiest om je pensioen later te laten ingaan dan je pensioenleeftijd, wordt je uitkering iets hoger op het moment dat je je pensioen daadwerkelijk laat ingaan.
  • Eerst een lagere pensioenuitkering en later een hogere. Omdat je toch nog salaris krijgt, heb je misschien nog geen volledige pensioenuitkering nodig. Je kunt dan kiezen voor een lagere pensioenuitkering in het begin en een hogere uitkering na de afgesproken periode.

Het is belangrijk om te beseffen dat je werknemerspensioen meestal maar één keer kan worden geregeld en dat aanpassingen vaak niet mogelijk zijn. Houd dus rekening met verschillende scenario's, zoals wat er gebeurt bij ontslag of arbeidsongeschiktheid en wat dit betekent voor je inkomsten.

Bijverdienen tijdens je pensioen

Als gepensioneerde mag je onbeperkt bijverdienen en je wordt niet gekort op je AOW of pensioen. Echter, je extra inkomsten kunnen wel gevolgen hebben voor je toeslagen en je kunt mogelijk meer inkomstenbelasting betalen.

Doorwerken

Als je besluit om na je pensioen door te werken of weer aan het werk te gaan, kan dit invloed hebben op de hoogte van je huur- en zorgtoeslag en op je recht op deze toeslagen. Dit komt doordat de hoogte van deze toeslagen afhankelijk is van je inkomen. Je kunt zelf berekenen of je minder toeslagen zult ontvangen met de Proefberekening Toeslagen van de Belastingdienst.

Er bestaat ook een misvatting dat je belastingvrij kunt bijverdienen naast je pensioen, maar dit is niet het geval. Je dient gewoon inkomstenbelasting te betalen over je inkomsten. Wel betaal je vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief (2021: 19,20% tot €35.942). Dit komt omdat je geen AOW-premie meer hoeft te betalen.

Als je meerdere inkomsten hebt, zoals aanvullend pensioen en salaris, is het belangrijk om op te letten. Je pensioenuitvoerder en werkgever houden namelijk alleen rekening met de belasting over hun eigen inkomsten en niet met andere inkomstenbronnen. Hierdoor kan het zijn dat er te weinig belasting wordt ingehouden en je uiteindelijk met een hoge belastingaanslag wordt geconfronteerd. Om dit te voorkomen, kun je bij de Belastingdienst een Voorlopige aanslag aanvragen.

Verzekeringen bij blijven werken na pensioen

Wanneer je besluit om na je pensioen door te werken of weer aan het werk te gaan, heeft dit invloed op je verzekeringen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en de ziektewet.

Bij werkloosheid ben je als AOW-gerechtigde niet langer verzekerd voor WW en heb je dus geen recht op een uitkering als je wordt ontslagen of je baan verliest. Ook heb je vanaf de AOW-leeftijd geen recht meer op een WAO-uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Je blijft wel verzekerd voor de ziektewet, maar er verandert wel iets. Na het bereiken van de AOW-leeftijd krijg je bij ziekte maximaal 13 weken doorbetaald, terwijl dit daarvoor 2 jaar was. Je werkgever hoeft ook geen premie meer af te dragen voor werknemersverzekeringen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Als je wilt blijven werken bij je huidige baan, kan het zijn dat je contract stopt bij het bereiken van de AOW-leeftijd volgens de cao. In dat geval kun je in overleg met je werkgever een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaan. Als er niets over werken na de AOW-leeftijd in de cao staat, loopt je contract gewoon door. Let wel op dat je minder beschermd bent tegen ontslag dan voor het bereiken van de AOW-leeftijd. Als je werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt, kan dit met een opzegtermijn van een maand en ontvang je geen transitievergoeding. Als je na het bereiken van de AOW-leeftijd in dienst bent gekomen, geldt het reguliere ontslagrecht.

Als je na je pensioen nog in loondienst werkt of gaat werken, kun je nog pensioen opbouwen tot de pensioenrichtleeftijd. Deze leeftijd is momenteel vastgesteld op 68 jaar. Het is verstandig om hierover navraag te doen bij je werkgever. Mocht je niet bij je huidige werkgever kunnen blijven werken of op zoek willen gaan naar een nieuwe uitdaging, dan kan Proudies werkt uitkomst bieden. Proudies Werkt is een platform dat actieve gepensioneerden helpt bij het vinden van betaalde bijbanen, vrijwilligerswerk en klussen die geschikt zijn voor gepensioneerden. Bekijk hier onze vacatures

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0