DJ Je Moeder over hiphop, trillende gebouwen en tegelwijsheden

Esther Goedvolk, alias DJ Je Moeder, doet wat ze het allerleukste vindt: op feestjes en festivals mensen laten dansen en een hele leuke dag, avond, of nacht bezorgen. Terwijl ze dat doet is ze een sprankelend en opvallend figuur: er zijn weinig vrouwen van haar leeftijd die op zaterdagavond in De Kopstootbar hiphop en hitjes staan te draaien. Maar dat zegt weinig over haar skills, blijkt uit hetgeen een jonge fan haar een keer na een optreden vertelde: “Je hebt het gebouw echt laten trillen, mevrouw”.

In samenwerking met

DJ Je Moeder over hiphop, trillende gebouwen en tegelwijsheden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Esther! Welkom bij Proudies. Vertel eens, hoe ben jij in het dj’en gerold? 

Allereerst, draaide ik in de jaren 80 als 18-jarige al op feestjes met vrienden en in plaatselijke clubs. Toendertijd deed ik dat op vinyl en draaide ik heel ander soort muziek dan nu, bijvoorbeeld punk. Dat vond ik toen al heel erg leuk en door mijn leven heen is muziek eigenlijk altijd heel belangrijk voor mij gebleven. 

Toen ik in een lang herstelproces zat na mijn ziekte, ging ik op zoek naar de kern: doen waar ik gelukkig van word. Ik stelde mijzelf de vraag: wanneer was ik nou echt blij? Daar begon het terugverlangen naar die feestjes vroeger. 

Vervolgens moest ik natuurlijk weer bij nul beginnen, omdat ik wilde leren draaien zoals dat er nu aan toe gaat: op draaitafels. Ik kreeg een DJ cursus voor mijn verjaardag,  waar ik stiekem zelf naar gehint had, en ging daarnaast naar events voor beginnende DJ’s. Ik was het dus vanuit verschillende hoeken aan het aanvliegen, maar eigenlijk werkt het gewoon zoals het overal gaat. Je moet de mensen tegenkomen die je kansen geven en “dingen gunnen”. Je moet gewoon denken: ‘fuck it, ik ga dit doen’. Tegenwoordig sta ik op hele uiteenlopende plekken. Afgelopen zaterdag stond ik bijvoorbeeld nog in De Kopstootbar en komende zomer op zowel de Zwarte Cross, als de Libelle Zomerweek.

Wat voor muziek draai je zoal?

Ik sta nogal open in mijn keuze in nummers. Ik begin gewoon te luisteren op Spotify en maak me niet zo’n zorgen of het heel populair is, of juist niet. Het belangrijkste is dat ik het goed vind. Ik kies bijvoorbeeld een nummer van Kendrick Lamar (een populaire Amerikaanse rapper), maar dan wel eentje die niemand anders draait.

Hoe denk je dat de maatschappij naar ouder worden kijkt en hoe kijk jij hier zelf naar?

Ik merk wel dat leeftijdsdiscriminatie bestaat, bijvoorbeeld doordat subsidies meestal voor mensen onder de vijfentwintig jaar zijn. Ook merk ik soms dat mensen niet op mijn berichtjes reageren, of me eigenlijk gewoon niet serieus nemen. Wel is het zo dat ik in dit wereldje ondanks de grote hoeveelheid concurrentie opval ten opzichte van andere DJ’s. Het is dus misschien niet persoonlijk, maar het blijft lastig om dit niet zo te voelen. Maar weet je, het belangrijkste is dat ik nu iets doe wat ik heel erg leuk vind. 

Ja dat is natuurlijk geweldig! Hoe voelt het om eigen baas te zijn?

Als DJ ben ik mijn eigen baas, waardoor ik veel tegelijkertijd moet doen. Ik moet zichtbaar zijn en een sterk verhaal hebben, maar daarnaast ook gewoon goed kunnen draaien. Het zijn allemaal dingen waar je niet perse gelijk over nadenkt als je een droom achterna gaat. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je niet opgeeft en het gewoon doet. Als je besluit op te geven, weet je nooit hoe dichtbij je was! Onzekerheden en ups and downs gaan er altijd zijn en het kan eenzaam zijn, vooral omdat leeftijdsgenoten met hele andere dingen bezig zijn. 

Ben je altijd ondernemend geweest?

Ik werkte vroeger al bij uitzendbureaus en merkte toen al dat deze manier van werken goed bij mij pastte. Echter heb ik vanuit mijn opvoeding meegekregen dat stabiliteit en een opleiding belangrijk zijn. Ik vond het daarom eng om voor mezelf te beginnen, maar ik merkte dat ik gewoon ergens moest beginnen en dat het balletje dan wel gewoon zou rollen. Zelf de inspiratie vinden, je growth mindset aanzetten en ervoor gaan. Meditatie heeft me daar ook veel bij geholpen.

Hoe heeft meditatie je hier bij geholpen?

Ik begin er iedere dag mee: aan het begin van de dag gaat het om doelen voor ogen zien en in de avond om dankbaarheid. Het geeft mij positieve energie, drive en houdt me gefocust. Daarnaast heeft meditatie mij ook geholpen met het herstel van mijn ziekte. Onder de noemer ‘self healing’, waren dat meditaties met onder andere ademhalingsoefeningen die echt hebben geholpen met mijn chronische pijn. Ik geloof heel erg in the law of attraction: de aard van je denken heeft invloed op de realiteit. 

Hoe vind je verder de balans in jouw leven?

De ene week lukt dat beter dan de ander. Wanneer we op zaterdagochtend op de biologische Noordermarkt in Amsterdam staan, denk ik soms: “oh ja, ik zat vannacht wel aan de Bacardi Cola”. Lachend. “Het vlees is soms ook gewoon zwak”. 

Wat geef jij jouw kinderen mee? 

Ik probeer ze te leren dat ze hun dromen achterna kunnen gaan. Ze hoeven niet perse te weten wat het einddoel is, als ze maar gaandeweg doen wat ze leuk vinden. Soms gaan ze mee naar feestjes waar ik draai. Ik heb een keer in een interview in de krant gezegd dat ze zich soms schamen, maar daar werd ik thuis op gecorrigeerd; ze zijn juist trots op me! 

Wat zou je graag nog willen doen?

Ik zou nog heel graag op Lowlands willen staan, al is het ook heel vet dat ik op de Zwarte Cross sta. Ik sta ook gewoon in discotheken voor zo’n duizend man! Zoveel mensen die losgaan op je muziek, dat gevoel is gewoon heel erg leuk.

En DJ Je Moeder in Las Vegas? Ja, doe maar! 


Hieronder de muziek die tijdens dit interview langskwam:

  • Patsergedrag - Boef
  • Blurred Lines - Robin Thicke
  • Never gonna give you up - Rick Astley
  • Do for love - Tupac 

Volg DJ Je Moeder:

DJ Je Moeder organiseert haar eigen feest genaamd de ‘Muziekbingo Show’ in Sexyland op 30 maart. Zie hier voor meer informatie en tickets. Daarnaast is ze te zien bij het YouTube account ‘Bankzitters’ op 24 maart.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen