De verborgen schatten van de wereld: Speakeasy's

In het diepst van de nacht, achter een onopvallende deur of misschien zelfs verscholen achter een boekenkast, bevinden zich enkele van de meest unieke en exclusieve drinkgelegenheden ter wereld: speakeasy's. Deze term is afkomstig uit het Prohibition-tijdperk in Amerika, toen illegale bars ('speakeasy's') de enige plekken waren waar mensen naartoe konden om te drinken. Tegenwoordig zijn speakeasy's symbool van nostalgie, geheimzinnigheid en exclusiviteit. In dit artikel nemen we je mee op een wereldreis om enkele van de mooiste speakeasy's ter wereld te ontdekken.

In samenwerking met
Pauline de Bruijn

Door 

Pauline de Bruijn

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De verborgen schatten van de wereld: Speakeasy's

Wat zijn Speakeasy's?

De term 'speakeasy' komt uit de droogleggingstijd in de Verenigde Staten, die duurde van 1920 tot 1933. Tijdens deze periode was de productie, verkoop en transport van alcoholische dranken verboden. De speakeasy's van die tijd waren geheime locaties waar mensen bij elkaar kwamen om stiekem alcohol te drinken. Ze waren vaak verborgen achter ogenschijnlijk legitieme bedrijven, zoals frisdrankwinkels en soda shops.

Tegenwoordig hebben speakeasy's de mystieke sfeer van die tijd behouden, maar zijn ze niet langer verbonden aan de illegaliteit. Ze zijn unieke bars die klanten een bijzondere ervaring bieden, vaak met klassieke en innovatieve cocktails, intieme sfeer en vintage decor.

De Mooiste Speakeasy's Ter Wereld

1. PDT (Please Don’t Tell), New York, VS

In de stad die nooit slaapt, vind je PDT, een speakeasy die zijn entree in een telefooncel van een hotdogzaak heeft. Je stapt letterlijk de telefooncel in, lift de hoorn op en drukt op de bel. Een stem aan de andere kant zal je dan binnenlaten in een wereld van vintage cocktails en gezelligheid.

2. The Mayor of Scaredy Cat Town, Londen, VK

In Londen's East End, achter een retro Smeg-koelkast in een eetcafé genaamd The Breakfast Club, ligt The Mayor of Scaredy Cat Town. Een speakeasy met creatieve cocktails, een speels interieur en een sfeer die je terugbrengt naar de jaren 20.

3. Le Syndicat, Parijs, Frankrijk

Le Syndicat, gevestigd in een oude stripclub in Parijs, is een viering van Franse gedistilleerde dranken. Verborgen achter een verweerde gevel van oude affiches, serveert deze unieke plek cocktails die uitsluitend zijn gemaakt van Franse ingrediënten.

4. Himkok, Oslo, Noorwegen

Himkok in Oslo is niet alleen een bar, maar ook een distilleerderij. Ze maken hun eigen vodka, gin en aquavit direct ter plekke. Met een rustieke inrichting en een reeks innovatieve cocktails, biedt Himkok een unieke ervaring in het hart van Noorwegen.

5. Florería Atlántico, Buenos Aires, Argentinië

Onder een bloemenwinkel in Buenos Aires ligt Florería Atlántico, een speakeasy waar Argentijnse invloeden samenkomen met Europese smaken. Hier proef je enkele van de beste Argentijnse wijnen en cocktails.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele prachtige speakeasy's die de wereld te bieden heeft. Elk met zijn eigen verhaal, stijl en sfeer. Dus de volgende keer dat je op reis bent, kijk dan eens voorbij de gebruikelijke toeristische hotspots en zoek de geheimen van de stad. Misschien ontdek je wel je eigen verborgen juweeltje.

Conclusie

Speakeasy's vertegenwoordigen een uniek aspect van de wereldwijde cocktailcultuur. Ze bieden een bijzondere ervaring die teruggrijpt naar een mysterieus en romantisch tijdperk, terwijl ze tegelijkertijd een moderne draai geven aan het drinken van cocktails. Of je nu een cocktail-connaisseur, een geschiedenisliefhebber of gewoon op zoek bent naar iets anders, speakeasy's zijn een fascinerend fenomeen om te verkennen.

Dit artikel is bedoeld om een introductie te bieden tot de wereld van speakeasy's en een glimp op te vangen van enkele van de meest opmerkelijke exemplaren wereldwijd. Het is ons doel om onze lezers te inspireren om zelf op onderzoek uit te gaan en te genieten van de unieke ervaringen die speakeasy's te bieden hebben. Dus de volgende keer dat je in een van deze steden bent, vergeet dan niet om de geheimen te ontrafelen achter die onopvallende deuren!

Zoekwoorden: speakeasy's, Prohibition-tijdperk, verborgen bars, klassieke cocktails, unieke ervaring, geheimzinnigheid, wereldwijde cocktailcult

Vergelijkbare artikelen