Boekrecensie van onze boekenclub: De Oorlog van morgen van Martijn Kitzen en Tim Sweijs

In de week waarin we op 4 mei herdenken en op 5 mei onze vrijheid vieren, lezen we het boek De Oorlog van morgen van Martijn Kitzen en Tim Sweijs. Het is een non-fictieboek waarin twee experts (Martijn Kitzen; hoogleraar irreguliere oorlogvoering & speciale operaties aan de Nederlandse Defensie Academie en Tim Sweijs: onderzoeksdirecteur bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies) ons vertellen over oorlog en hoe we ons hierop kunnen voorbereiden. Na de Tweede Wereldoorlog hebben we (te) lang de dreiging van oorlog niet echt gevoeld. Echter, oorlog is van alle tijden maar verandert altijd. Niet alleen de plekken, middelen, oorzaken, enz., ook de mensen.

In samenwerking met

Boekrecensie van onze boekenclub: De Oorlog van morgen van Martijn Kitzen en Tim Sweijs
Marieke Dresen

Door 

Marieke Dresen

Gepubliceerd op

May 4, 2025

Het is dus complex, onvoorspelbaar. Maar, betogen de schrijvers, niet onvoorstelbaar. We moeten blijven nadenken, leren van het verleden, maatregelen treffen, ons ervan bewust zijn, bedenken hoe en wat er kan gebeuren, dus ons voorbereiden. Dit is de kern van het boek. Na een blik op oorlogsvoering, conflicten, bedreigingen in het verleden en het heden, wordt duidelijk en met veel kennis van zaken het karakter van moderne oorlog toegelicht. Dit gedeelte geeft veel informatie over conflicten over de hele wereld. Uiteraard komen Rusland, de VS en China aan bod maar een hoofdstuk over hybride conflicten 2.0. Dit hoofdstuk is mij het meeste bijgebleven en illustreerde goed de onvoorspelbaarheid van oorlogen.

Oorlog heeft altijd effect op de burgers, op mensen, fysiek en mentaal. Het boek eindigt met maatregelen om ons voor te bereiden waarbij onderwijs een cruciale rol speelt. Niet alleen het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs maar ook de universiteiten om zodoende meer inzicht te geven in de dynamiek van conflicten en daardoor beter strategisch te kunnen denken. Verder doen de auteurs onder andere een oproep om het MKB (midden- en kleinbedrijf) te betrekken, want hier zit veel innovatiekracht. “Als je vrede wilt, moet je voorbereid zijn op de oorlog.”

Het boek staat bordenvol informatie, soms duizelde het mij (vrouw, pacifist) maar ik bleef lezen want ja, het is belangrijk om je ogen open te houden en voorbereid te zijn. Het was goed dat aan het einde van het boek handvatten gegeven werden over wat we zoal kunnen doen. Echter, ik miste hoe ik mij, als mens, mentaal kan voorbereiden. Ik dacht aan de burgers in Oekraïne, maar ging ook terug naar de Tweede Wereldoorlog, verhalen van mijn ouders en anderen. Hoe vind je de veerkracht, doorzettingsvermogen, creativiteit in tijden van nood? Maar vooral hoe vinden we elkaar, helpen elkaar - naboarschap? 

Hoeveel sterren zou je het boek geven van 1-5?

3-4 sterren. 

Over boeken clublid Marieke:

Vrouw, 74 jaar, gepensioneerd, moeder, oma en genietend van het leven.

Terugkijkend op mijn werkzame leven, heb ik altijd wel iets met onderwijs en jeugd gedaan, lerares Engels, lerarenopleider, consultant bij de Open universiteit om maar wat te noemen. En nog steeds ben ik actief in het onderwijs maar nu als vrijwilligster.

Lezen zit in mijn bloed, er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan het lezen ben. Het is misschien mijn nieuwsgierige aard of mijn drang om te reizen, andere culturen, mensen te ontdekken, vlucht uit de drukke wereld of mijn zoektocht naar schoonheid, wie zal het zeggen? En zou het waar zijn wat Oscar Wilde zei: “Het is wat je leest als het niet hoeft, dat bepaalt wat je wordt als je er niets aan kunt doen”?

Verder ben ik een natuurmens, wandel iedere dag en dan zie ik elke keer iets nieuws. De natuur blijft me verrassen en inspireren, net als boeken. 

Marieke’s lievelingsboek:

Tja, ik denk dat iedereen het moeilijk vindt om er eentje uit te kiezen. Dit gaat mij ook niet lukken ook al ga ik mij beperken tot de hedendaagse literatuur dus geen klassiekers. Een lievelingsboek is een boek dat je raakt, indruk maakt, je niet loslaat en jaren later nog goed kan herinneren, nietwaar?

Welnu, ik kies uit Nederlandse literatuur Donald Niedekker met ‘Waarachtige beschrijvingen uit de 'permafrost'. Het is een historische roman, over de zestiende eeuw, Nova Zembla, ijs, mannen en nog meer, verteld door een dode. Bij vlagen zeer poëtisch, dus schitterende zinnen, origineel van inhoud en vorm. Een aanrader dus!

Vaker lees ik buitenlandse literatuur. Alessandro Bariccco is een geweldige schrijver, bijna alle boeken zijn de moeite waard. De meeste mensen kennen ‘Zijde’ maar ‘Oceaan van een zee’ is zeker niet minder. Het is zeer origineel, diepgaand en prachtig. Trouwens Italo Calvino is ook interessant.

Op de valreep noem ik nog: ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers en Samantha Harvey met haar boek “ In Orbit’, ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ van Mohamed Mbougar Sarr, boeken van Olga Tokarczuk en Erin Morgenstern en, oh jee, nog zoveel meer.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen