Behoefte aan een mentale work-out? Puzzelen is als de sportschool voor jouw brein

‍In dit artikel leer je alles over de positieve invloed van kruiswoordpuzzels, sudoku’s en woordzoekers op jouw brein. Want naast dat puzzelen een enorm leuke bezigheid is, draagt het ook nog eens bij aan jouw gezondheid. Zo kan het bijhouden van een dagboek of het maken van puzzels een positieve impact hebben op geheugen ontstekingen zoals dementie en Alzheimer. 

Eva Grandia

By 

Eva Grandia

Published 

Apr 17, 2023

Behoefte aan een mentale work-out? Puzzelen is als de sportschool voor jouw brein

Behoefte aan een mentale work-out? Puzzelen is als de sportschool voor jouw brein

De frequentie waarmee je puzzels maakt heeft ten eerste invloed op de conditie van jouw brein. Dit heeft voornamelijk betrekking op volwassenen boven de vijftig. Zo resulteerde onderzoek in het gegeven dat mensen die nooit puzzels maken in honderd procent van de gevallen slechter scoren met betrekking tot grammaticale kennis en reactiesnelheid. De onderzochte groep die aan had gegeven elke dag, of elke twee dagen puzzels te maken scoorde hierop het hoogst van alle respondenten. 

Telt iedere dag Candy Crush spelen op mijn telefoon dan ook, horen we je denken? Nee, dat is jammer genoeg niet het geval. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het maken van puzzels positieve invloed kan hebben op milde vormen van cognitieve stoornissen, in tegenstelling tot (online) spelletjes. Daarnaast kan het maken van puzzels ook nog eens dienen als sociale activiteit. Maak bijvoorbeeld een puzzel samen met jouw buurman, -vrouw, kleinkind of vrienden, wie weet kom je samen tot nieuwe inzichten. 

Naast dat je er samen voor kunt gaan zitten om jullie hersenen te breken met een van de vele soorten puzzels, dient puzzelen ook als een perfecte manier om tijd te doden, of een manier om even jouw gedachten te verzetten. Zo is puzzelen tussen verschillende activiteiten door bijvoorbeeld bevorderlijk voor de hoeveelheid focus die je hebt tijdens jouw volgende activiteit. Puzzelen na een lange dag kan er daarnaast voor zorgen dat je even ontspant en dat is dan weer goed om van jouw nachtrust te kunnen genieten. 

Heb jij het gevoel dat jouw brein best wel eens een goede work-out kan gebruiken, of ben je op zoek naar een manier om de dag goed te beginnen, pauzeren, of eindigen? Dat komt goed uit, deze week bieden wij namelijk samen met Denksport een puzzel aan: bekijk de puzzels hier.

Denksport is dé puzzelmaker van Nederland en België. Of het nu gaat om een beeld-, taal of logische puzzel, Denksport heeft ze allemaal, op elk niveau. Alleen of samen, puzzelen kun je altijd en overal. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel ontspannend en goed voor de mentale gezondheid. Dus denk in hokjes en puzzel met Denksport.

Mocht je meer willen lezen over de onderzoeken die bij hebben gedragen aan de inhoud van dit artikel, de onderzoeken vind je hier: 

https://scientias.nl/geheugen-trainen-gouwe-ouwe-kruiswoordpuzzel-blijkt-nog-altijd-het-meest-doeltreffend/

https://evidence.nejm.org/doi/10.1056/EVIDoa2200121

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/gps.5033

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0