In dit artikel leer je alles over de positieve invloed van kruiswoordpuzzels, sudoku’s en woordzoekers op jouw brein. Want naast dat puzzelen een enorm leuke bezigheid is, draagt het ook nog eens bij aan jouw gezondheid. Zo kan het bijhouden van een dagboek of het maken van puzzels een positieve impact hebben op geheugen ontstekingen zoals dementie en Alzheimer.
Behoefte aan een mentale work-out? Puzzelen is als de sportschool voor jouw brein
De frequentie waarmee je puzzels maakt heeft ten eerste invloed op de conditie van jouw brein. Dit heeft voornamelijk betrekking op volwassenen boven de vijftig. Zo resulteerde onderzoek in het gegeven dat mensen die nooit puzzels maken in honderd procent van de gevallen slechter scoren met betrekking tot grammaticale kennis en reactiesnelheid. De onderzochte groep die aan had gegeven elke dag, of elke twee dagen puzzels te maken scoorde hierop het hoogst van alle respondenten.
Telt iedere dag Candy Crush spelen op mijn telefoon dan ook, horen we je denken? Nee, dat is jammer genoeg niet het geval. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het maken van puzzels positieve invloed kan hebben op milde vormen van cognitieve stoornissen, in tegenstelling tot (online) spelletjes. Daarnaast kan het maken van puzzels ook nog eens dienen als sociale activiteit. Maak bijvoorbeeld een puzzel samen met jouw buurman, -vrouw, kleinkind of vrienden, wie weet kom je samen tot nieuwe inzichten.
Naast dat je er samen voor kunt gaan zitten om jullie hersenen te breken met een van de vele soorten puzzels, dient puzzelen ook als een perfecte manier om tijd te doden, of een manier om even jouw gedachten te verzetten. Zo is puzzelen tussen verschillende activiteiten door bijvoorbeeld bevorderlijk voor de hoeveelheid focus die je hebt tijdens jouw volgende activiteit. Puzzelen na een lange dag kan er daarnaast voor zorgen dat je even ontspant en dat is dan weer goed om van jouw nachtrust te kunnen genieten.
Heb jij het gevoel dat jouw brein best wel eens een goede work-out kan gebruiken, of ben je op zoek naar een manier om de dag goed te beginnen, pauzeren, of eindigen? Dat komt goed uit, deze week bieden wij namelijk samen met Denksport een puzzel aan: bekijk de puzzels hier.
Denksport is dé puzzelmaker van Nederland en België. Of het nu gaat om een beeld-, taal of logische puzzel, Denksport heeft ze allemaal, op elk niveau. Alleen of samen, puzzelen kun je altijd en overal. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel ontspannend en goed voor de mentale gezondheid. Dus denk in hokjes en puzzel met Denksport.
Mocht je meer willen lezen over de onderzoeken die bij hebben gedragen aan de inhoud van dit artikel, de onderzoeken vind je hier:
https://evidence.nejm.org/doi/10.1056/EVIDoa2200121
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/gps.5033
Na een leven van hard werken en toewijding, heb je eindelijk de derde levensfase bereikt, waarin je kunt genieten van je welverdiende pensioen. Een tijd van vrije tijd, nieuwe avonturen en het verkennen van je passies. Maar wacht eens even... Waarom voelt het pensioen soms zo complex en verwarrend? In dit artikel duiken we in het intrigerende mysterie van het pensioen en ontdekken we waarom het als onverwacht ingewikkeld kan aanvoelen. Dus leun achterover, ontspan en laten we dit samen verkennen.
Vanaf het moment dat we geboren worden, hebben we ongeveer 100 miljard hersencellen, ook wel bekend als neuronen. Deze neuronen vormen de bouwstenen van ons brein en blijven gedurende ons hele leven bij ons. Ze zijn verantwoordelijk voor het verwerken en opslaan van informatie, en ze werken samen door verbindingen met elkaar te maken en te versterken. Hoe zorgen we ervoor dat we onze hersenen gezond houden?
Het is alweer juni, halverwege 2023, en daarom een perfect moment om even stil te staan bij het vinden van jouw Ikigai. Wellicht heb je nieuwe voornemens gemaakt en kun je op deze manier de balans opmaken, al kun je natuurlijk elke dag beginnen met aan je zelfontwikkeling werken. Je Ikigai vinden leidt tot groei, maar ook meer rust in je hoofd en vertrouwen in je pad. Laten we samen kijken hoe je dit aan kunt pakken.