4 tips en verlofregelingen voor balans tussen werk en mantelzorg

Als je mantelzorg moet verlenen naast je werk, kan het een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen beide verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele tips en verlofregelingen die je wellicht kunnen helpen:

In samenwerking met

4 tips en verlofregelingen voor balans tussen werk en mantelzorg
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Communiceer & stel prioriteiten

Praat met je werkgever over je situatie en bekijk samen mogelijke oplossingen, zoals flexibele werkuren, telewerken of verlofregelingen voor mantelzorg. In dit gesprek is het ook goed om te bepalen wat echt belangrijk is op het werk en focus je energie op die taken. Wees realistisch over wat je kunt bereiken en vermijd overbelasting. Kijk hierbij (samen met je werkgever) welke taken misschien kunnen worden overgenomen door collega’s. En het klinkt misschien als een open deur, maar blijf openlijk communiceren met je collega's over je situatie en eventuele wijzigingen in je beschikbaarheid. Dit kan bijdragen om begrip en steun te krijgen op de werkvloer.

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof biedt de mogelijkheid om direct vrij te nemen bij onverwachte gebeurtenissen, zoals de plotselinge ziekte van je kind of het overlijden van een familielid. De duur varieert van enkele uren tot meerdere dagen, afhankelijk van de situatie. Overleg met je werkgever is vereist, maar een redelijk verzoek kan niet worden geweigerd. Tijdens dit verlof wordt je salaris doorbetaald (mits dit anders afgesproken in het CAO). 

Zorgverlof

In sommige gevallen heb je recht op kortdurend en/of langdurend zorgverlof. Bij kortdurend zorgverlof mag je binnen een periode van 12 maanden maximaal twee keer het aantal uren opnemen dat je per week werkt. Tijdens dit verlof wordt 70% van je salaris doorbetaald. Langdurend zorgverlof kun je opnemen voor langdurige zorgtaken, tot maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt in 12 maanden. Voor langdurend zorgverlof moet je minstens 2 weken van tevoren schriftelijk toestemming vragen aan je werkgever en kan het zijn dat je bijvoorbeeld een doktersverklaring nodig hebt. 

Belastingdienst

Het kan zijn dat mantelzorg invloed heeft op je inkomen. Als bijvoorbeeld je inkomen daalt, kun je mogelijk in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke bijdragen. Check ook of je misschien recht hebt op bepaalde toeslagen van de Belastingdienst, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindertoeslag.

Binnenkort komt Proudies met een nieuwe cursus over Mantelzorg, hierbij kijken we met ervaringsdeskundigen en een jurist naar alles wat je moet weten, waar je recht op hebt en waar je rekening mee moet houden. Houd onze website in de gaten voor meer informatie! 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen