Bologna heeft niet dezelfde reputatie als andere Italiaanse steden zoals Rome en Florence. Toch is deze stad zeker een bezoekje waard, vooral als je van lekker eten houdt. De geuren van vers gemaakte pasta, tagliatelle al ragù en parmigiano maken deze stad een genot voor foodies. In 36 uur leer je haar net goed genoeg kennen om misschien wel verliefd te worden op deze stad.
Wandel onder de portico’s
Bologna telt bijna veertig kilometer aan overdekte zuilengalerijen, een fijn begin voor een eerste verkenning. Loop vanaf Piazza Maggiore via Via dell’Indipendenza en laat je verrassen door winkeltjes, boekhandels en het straatleven. En een bezoek aan een Italiaanse stad kan natuurlijk niet zonder een aperitivo. Ga hiervoor naar Camera a Sud, een geliefd café in de artistieke wijk Quadrilatero. Bestel een Negroni, Aperol Spritz of een lokaal wijntje met kleine hapjes. De sfeer is nonchalant en eigenwijs.
Diner bij Osteria dell’Orsa: Geen poespas, maar wel een van de beste tagliatelle al ragù (en wees gewaarschuwd: nooit "spaghetti bolognese" zeggen hier). Authentiek, betaalbaar, en vol locals én studenten. Vergeet niet af te sluiten met een limoncello.
Natuurlijk begin je de dag met een espresso en cornetto (croissant). Wil je het doen zoals de Italianen? De echte Bolognese doen dit staand aan de bar, met koffie die hier een kunstvorm is. Caffè Terzi is hiervoor een leuke plek. Na een heerlijke koffie en wat lekkers is het tijd om de Torre degli Asinelli te beklimmen. Maar liefst 498 treden naar boven, maar het uitzicht over de rode daken is het waard. Zie de Apennijnen aan de horizon. Bologna in vogelvlucht.
Zin in nog meer cultuur? Bezoek dan de Biblioteca Salaborsa, een schitterende bibliotheek in een oud paleis. Kijk zeker ook naar de glazen vloer waaronder Romeinse opgravingen zichtbaar zijn.
En dan is het weer tijd voor eten! We raden aan om te gaan lunchen op de markt Mercato di Mezzo. Hier proef je lokale specialiteiten: pecorino, prosciutto, tortellini in brodo.
Na de lunch kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen bij MAMbo voor moderne kunst of Italiaanse klassiekers van Rafaël tot Guido Reni (Pinacoteca). Liever buiten? Maak een wandeling in Giardini Margherita.
Om de dag af te sluiten raden we aan om te gaan dineren bij Trattoria da Me (reserveer tijdig!). Een moderne twist op de Bolognese keuken, met verrassende combinaties en wijnen uit de regio.
Een trip naar Italië is natuurlijk niet compleet zonder een echte gelato. We raden Cremeria Santo Stefano voor heerlijk zacht, romig ijs met smaken als pistache di Bronte of ricotta & vijg. Nog steeds energie? Bologna leeft ‘s avonds: studenten, locals en reizigers komen samen in deze bar-straat. Voor een digestief of een laat biertje in een nonchalante sfeer.