Wandelen als effectieve oplossing voor rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen in hun dagelijks leven treft. Een recente studie, gepubliceerd in The Lancet, toont aan dat regelmatige beweging, specifiek wandelen, zeer effectief kan zijn in het voorkomen van terugkerende rugpijn. Dit sluit aan bij de bevindingen van artsen en fysiotherapeuten die al lange tijd pleiten voor aerobe oefeningen als onderdeel van behandelprogramma's voor lage rugpijn.

In samenwerking met

Wandelen als effectieve oplossing voor rugpijn
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 23, 2024

Het belang van beweging

Beweging speelt een cruciale rol bij het verlichten van lage rugpijn en het versterken van de spieren die de rug ondersteunen. Het is echter begrijpelijk dat mensen met rugpijn terughoudend kunnen zijn om te bewegen uit angst hun pijn te verergeren. Toch is het tegenovergestelde vaak waar; stilzitten kan de stijfheid en pijn verergeren.

Voordelen van wandelen

De studie in The Lancet toont aan dat een regelmatige wandelroutine kan helpen bij het voorkomen van terugkerende rugpijn. Mensen die regelmatig wandelen, hebben bijna twee keer zo lang geen last van terugkerende rugpijn in vergelijking met degenen die dat niet doen. Wandelen helpt de rugspieren te versterken zonder ze te overbelasten, wat belangrijk is voor mensen met een geschiedenis van rugklachten.

Praktische adviezen voor wandelen bij rugpijn

  1. Begin Langzaam: Start met korte wandelingen en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit.
  2. Goede Schoenen: Draag comfortabele schoenen met goede ondersteuning om extra druk op uw rug te vermijden.
  3. Rechte Houding: Let op een rechte houding tijdens het wandelen om de belasting op de rug te minimaliseren.
  4. Regelmaat: Probeer dagelijks te wandelen, zelfs korte sessies kunnen nuttig zijn.

Wetenschappelijke ondersteuning

Beweging, inclusief wandelen, helpt bij het verbeteren van de mobiliteit en functionaliteit van de rugspieren. Dit wordt ondersteund door verschillende onderzoeken die aantonen dat oefeningen zoals wandelen niet alleen de pijn verlichten maar ook helpen bij het voorkomen van verdere blessures door het versterken van de stabiliserende spieren van de rug​ (Always Fysio)​​ (PijnMedicine)​.

Emotionele factoren

Het is ook belangrijk om de emotionele aspecten van rugpijn niet te negeren. Stress en spanning kunnen bijdragen aan rugpijn, en beweging helpt bij het verminderen van stresshormonen in het lichaam. Het boek "Healing Back Pain: The Mind-Body Connection" van Dr. John E. Sarno benadrukt dat emotionele spanning vaak een onderliggende oorzaak is van chronische rugpijn​ (PijnMedicine)​.

In conclusie, wandelen kan een krachtige remedie zijn voor rugpijn, zowel ter verlichting als preventie. Door regelmatig te bewegen, kunnen mensen met rugpijn hun spierkracht verbeteren, hun mobiliteit vergroten en hun algehele welzijn bevorderen. Het is altijd raadzaam om met een arts of fysiotherapeut te overleggen voordat u met een nieuw oefenprogramma begint, vooral als u bestaande rugproblemen heeft.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen