Uitblinkers: onze selectie must read boeken deze zomer

Laad je bagage maar niet te vol, want er moeten nog een aantal boeken bij! Hieronder vind je tien van onze boekentips voor komende zomer, waarvan sommige deze maand uitkomen. Heerlijk om te lezen in het park, op vakantie of in de tuin. Het genre verschilt, de pret niet. 

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Uitblinkers: onze selectie must read boeken deze zomer
  1. Alkibiades van lja Leonard Pfeijffer

Is dit mogelijk dé zomerhit van 2023 in Nederland? Deze omvangrijke roman, rijkelijk voorzien van voetnoten en afgesloten met een gedetailleerde verantwoording van maar liefst 200 pagina's. De roman die het verhaal vertelt van een briljante en controversiële Atheense politicus en strateeg uit de 5e eeuw voor Christus, die bekend stond als de mooiste man van Griekenland? Het lijkt er wel op: de eerste historische roman van Ilja Leonard Pfeijffer, aangekondigd als een meeslepende tijdreis vol klassieke elementen, heeft inmiddels 60.000 exemplaren verkocht. 

  1. Je zult terugkeren naar Region van Juan Benet

Deze eigenzinnige roman, oorspronkelijk gepubliceerd in 1967, is geschreven door de Spaanse ingenieur en cultauteur Juan Benet, die tevens de mentor was van de vorig jaar overleden Javier Marías. Toen het boek uiteindelijk verscheen, werd het zeker niet teleurstellend ontvangen, maar het vergt wel enige doorzettingsvermogen: "In Benet's romans bereik je nooit een eindpunt, je blijft voortdurend dwalen en verdwalen."

  1. Ik heb wat vragen voor je van Rebecca Makkai 

In 'Ik Heb enkele Vragen voor Jou' heeft de bekroonde auteur Rebecca Makkai haar meest onweerstaanbare roman tot nu toe gecreëerd: een aangrijpend onderzoek naar collectief geheugen en een diepgaande verkenning van de confrontatie van een vrouw met haar verleden, met een betoverend mysterie in het hart van het verhaal. Actueel, hypnotiserend en bevolkt door een onvergetelijke cast van personages, is 'Ik Heb enkele Vragen voor Jou' zowel een meeslepende pageturner als een literair triomf stuk.

  1. Pineapple street van Jenny Jackson

In Pineapple street van Jenny Jackson genieten de steenrijke Stocktons al generaties van alle privileges van kapitalistisch succes. Nu dreigt een schisma in de familie als hun drie dochters, die al dat geld gaan erven, worstelen met wat de waarde van geld werkelijk is. Een sprankelende, escapistische roman over de one-percenters van New York met glamoureuze feesten, weekendhuizen, katerbrunches en de worsteling van drie sympathieke, feilbare vrouwen. 

  1. Misdaad Manifest van Colson Whitehead

Hoe blijf je op het rechte pad? Ray Carney, familieman, huisbaas en keurige eigenaar van een goedlopende meubelzaak in Harlem, heeft zijn dubbelleven als heler afgezworen. Hij is vastberaden om op het rechte pad te blijven. Totdat zijn dochter hem smeekt om kaarten voor The Jackson 5. Het kan vast geen kwaad om Munson, zijn oude contactpersoon bij de politie en een beruchte fixer, een gunst te vragen. Munson eist een wederdienst en plotseling wordt het voor Carney ingewikkeld, zelfs levensbedreigend om zich te onttrekken aan het spel... Ondertussen probeert Carneys oude vriend en wapenbroeder Pepper mee te komen met de veranderende mores van de Harlemse onderwereld. En om af en toe een klusje te klaren. Uiteindelijk zullen Carney en Pepper het samen moeten opnemen tegen de ongure, gewelddadige en corrupte machthebbers van hun aftakelende metro-pool. Maar het juiste doen heeft altijd zijn prijs.

  1. Moeder, na vader van Gerbrand Bakker 

In het boek 'Moeder, na vader' onthult Gerbrand Bakker opnieuw zijn zeldzame talent om gewone, alledaagse mensen zo te portretteren dat ze tot leven komen. Hij geeft hen geen overdreven grootsheid, maar slaagt er wel in om ze op een manier te beschrijven die de lezer raakt. Zijn literaire kwaliteit komt volledig tot uiting wanneer hij zijn ouders in dit boek op magistrale wijze beschrijft.

  1. Goedenacht, Irene van Luis Alberto Urrea

In de waanzin van de Tweede Wereldoorlog vlucht de New Yorkse Irene Woodward weg uit een gewelddadige relatie om zich vrijwillig aan te melden bij een onverschrokken hulpkorps van het Rode Kruis aan het front. Vervolgens sluit ze zich aan bij haar vriendin Dorothy terwijl geallieerde soldaten Frankrijk bevrijden. Leuke extra feitjes: Auteur Luis Alberto Urrea baseerde de roman op de daadwerkelijke oorlogservaringen van zijn moeder.

  1. De wind kent mijn naam van Isabel Allende

Auteur Isabel Allende (Het huis met de geesten) laat tijd en ruimte samensmelten in de parallelle verhalen van twee kinderen die verstrikt raken in historische crisissen - één in het door de nazi's bezette Wenen van 1938, de andere aan de grens van Arizona in 2019. Hun uiteindelijke lot zal afhangen van de mensheid's vermogen tot compassie.

  1. Banyan Moon door Thao Thai

Het spraakmakende historische fictiedebuut van auteur Thao Thai volgt drie generaties vrouwen in een Vietnamese familie, van de slagvelden in Zuidoost-Azië tot een vervallen zuidelijk gotisch herenhuis in de moeraslanden van Florida. Lezers prijzen de oprechte verkenning van familie, moederschap en eenvoudige overleving in dit boek.

  1. Waarheidsliefde en biefstuk. Essays over lezen en schrijven door Arnon Grunberg

In het boek 'Waarheidsliefde en biefstuk' worden we niet alleen meegenomen in het vertrouwen van de lezer, de rol van de schrijver als bemiddelaar en het taboe in de literatuur, maar ook in de thema's van 'de gevaarlijke roman' en de literatuur als zowel redding als fatale verleider. We ontdekken onder andere inzichten over J.M. Coetzee, Judith Herzberg, Irmgard Keun, Isaak Babel, Marieke Lucas Rijneveld, Guus Kuijer en Arthur Schnitzler. Daarnaast wordt de grootsheid van Multatuli belicht, die schrijvers en lezers aanspoort om nooit te vergeten dat de waarheid uit ambiguïteit en dubbelzinnigheden bestaat.

Vergelijkbare artikelen