Tips voor een gelukkig pensioen met een partner die een andere energieniveaus of fysieke mogelijkheden heeft

Wanneer jij en je partner met pensioen gaan, kan het voorkomen dat jullie verschillende energieniveaus of fysieke mogelijkheden hebben. Dit kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het samen genieten van het pensioen mogelijk is, ongeacht de verschillen. Met begrip, aanpassingsvermogen en creativiteit kunnen jullie een evenwichtige en bevredigende pensioenperiode ervaren. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Tips voor een gelukkig pensioen met een partner die een andere energieniveaus of fysieke mogelijkheden heeft

Communicatie is de sleutel:

Het klinkt misschien als een open deur, maar succes van alle relaties ligt vaak in goede communicatie. Het is essentieel om open en eerlijk met elkaar te communiceren over jullie verwachtingen, zorgen, verlangens maar ook beperkingen met betrekking tot het pensioen. En dit is niet altijd makkelijk. Neem echt de tijd voor gesprekken en sta open om écht te luisteren. Bespreek hoe jullie je pensioen voorstellen, wat jullie doelen en wensen zijn, en hoe jullie de tijd willen doorbrengen. Door regelmatig te communiceren, kunnen jullie een beter begrip van elkaars behoeften en verwachtingen krijgen en samenwerken om een evenwichtige en bevredigende levensstijl te creëren. 

Erken elkaars behoeften en grenzen:

  • Begrijp dat jullie misschien verschillende energieniveaus hebben en fysiek andere dingen kunnen doen. Het is belangrijk om elkaars behoeften en grenzen te erkennen en te respecteren. Communiceer openlijk over wat jullie wel en niet comfortabel vinden om te doen, en zoek naar manieren om compromissen te sluiten. Vaak begint ook hier het gesprek met echt luisteren, present zijn. Misschien hoef je in een eerste gesprek nog niet eens met compromissen te komen, maar simpelweg even met elkaar connecten en daarna pas gaan zoeken naar (nieuwe) activiteiten. Het kan in kleine dingen zijn, zoals bijvoorbeeld het hebben van een codewoord om aan te geven wanneer een grens bereikt is. Soms kan het namelijk fijner zijn om bijvoorbeeld “zonneschijn” te zeggen in plaats van “ik merk dat ik mijn grens bereikt heb”. Hoe beter jullie elkaar begrijpen, hoe makkelijker het wordt ook samen te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Bespreek activiteiten die jullie allebei plezierig vinden en zoek naar een balans tussen rust en actie.

Zoek naar gedeelde interesses:

  • Hoewel jullie energieniveaus verschillend kunnen zijn, zijn er waarschijnlijk nog steeds activiteiten en interesses die jullie kunnen delen. Ontdek nieuwe hobby's waar jullie allebei van kunnen genieten, zoals wandelen, lezen, koken of kunst. Of misschien wordt het tijd om iets creatiefs te gaan doen met al die foto’s die je op je telefoon hebt. Het vinden van gemeenschappelijke grond kan helpen om een band te behouden en samen quality time door te brengen. 

Geef ruimte voor individuele activiteiten:

  • Naast gedeelde interesses is het belangrijk om ruimte te geven voor individuele activiteiten. Als een van jullie meer energie heeft, moedig elkaar dan aan om persoonlijke passies na te jagen. Dit geeft de mogelijkheid om zelfontplooiing te bevorderen en te genieten van activiteiten die specifiek aansluiten bij jullie individuele behoeften en interesses. En dat geeft waarschijnlijk ook weer veel stof voor leuke gesprekken als jullie vervolgens samen (ergens) lekker koffie gaan doen. 

Leer van elkaar:

  • Jullie verschillen in energieniveaus of mogelijkheden bieden de kans om van elkaar te leren en elkaar aan te vullen. Waardeer de diversiteit die jullie naar de relatie brengen. Leer elkaars perspectieven en benaderingen te waarderen en gebruik ze als een kans om te groeien en te evolueren. En wist je dat je bij Proudies veel leuke cursussen kan volgen? Wat denk je bijvoorbeeld over een cursus Filosofie? Schilderen? Of misschien wil je juist nog meer aan je relatie werken? Met relatietherapeut Sofie Kestens hebben we een heel leuke cursus opgenomen hoe je samen weer in gesprek gaat en je relatie weer een nieuwe energie kan inblazen. En het leuke van dit alles is: je kan het lekker vanaf de bank doen in je eigen tijd, op je eigen ritme. 

Hoewel het verschil in energieniveau of fysieke mogelijkheden uitdagingen met zich meebrengt, is het mogelijk om een bevredigende pensioenperiode samen te beleven. Door begrip, communicatie en aanpassingsvermogen kunnen jullie genieten van de tijd die jullie samen hebben en nieuwe manieren vinden om van elkaars gezelschap te genieten.

Vergelijkbare artikelen