Rotterdam, Mariniersmuseum

Pal naast het historische Witte Huis uit 1897 in het Maritiem District van Rotterdam vind je het Mariniersmuseum. Het museum dat sinds 1995 op deze locatie is gevestigd, schenkt uitgebreid aandacht aan het Korps Mariniers. Deze elite-eenheid, opgericht in 1665, is een tak van de strijdkrachten van het Nederlandse leger dat wordt beschouwd als een van de best opgeleide en meest gedisciplineerde militaire organisaties van Nederland (met dank aan Wikipedia). Eenvoudig gezegd zijn mariniers zeesoldaten die namens ons land in het buitenland proberen om een conflict te voorkomen of om vrede te herstellen. En wanneer je dat leest is het geen wonder dat het museum zichzelf stoer, uitdagend en afwisselend noemt. 

In samenwerking met

Rotterdam, Mariniersmuseum
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Mar 27, 2024

En dat belooft wat, daarom ga ik samen met de jongste kleinzoon een kijkje nemen. We nemen de wenteltrap naar de derde etage (er is ook een lift), want daar krijg je via films alle informatie over de 'zeesoldaten'. De kleinzoon vindt het leuk om in de nagebootste hindernisbaan te klimmen. Gekleed in een camouflage jasje en dito pet klimt hij over een houten muurtje, kruipt onder een net, slingert aan een touw en klautert  daarna via een band over een balk. Hierna bekijken we de mooie uniformen van zowel vroeger als nu en gaan naar de tweede etage. Ook hier kun je weer diverse films bekijken. Het leukste is om deze in het originele witte rupsvoertuig, amfibievoertuig of in de boot te bekijken. Het is allemaal even leerzaam, ook de speciale afdeling met foto's van hedendaagse helden en vroegere tijden. Indrukwekkend zijn de foto's van Rotterdam die na het bombardement van 1940 zijn gemaakt. Het pand van het Mariniersmuseum is, evenals het Witte Huis, een van de weinige panden die het bombardement heeft overleefd. 

Tot slot nemen wij een kijkje op de eerste etage. Hier vind je een grote filmzaal met ernaast een zaaltje “Team Delta”, waarin de avontuurlijke experience ‘Mariniers op Missie’ plaatsvindt. Je ervaart in teamverband wat er zowel bij een missie komt kijken, vooral wanneer het nodig is om samen met jouw team  veilig een missie te voltooien. In de nabijgelegen knutselkamer kun je niet alleen een kleurplaat kleuren maar ook oefenen met het maken van een mastworp, een halve steek, een paalsteek of een achtknoop. Voor opa's en oma's is het trouwens ook leuk om te weten dat het museum een bibliotheek heeft met een uitgebreide boekencollectie over ruim 350 jaar korps geschiedenis. Een van de oud-mariniers die hier als vrijwilliger werkt kan je er alles over vertellen. 

Tot slot kijken we nog even in de museumwinkel met leuke cadeautjes op het gebied van de marinier. Omdat het museum geen café heeft, gaan we na afloop naar de Oude Haven om de hoek van het Witte Huis. Hier kun je kiezen uit een paar gezellige restaurants met een groot terras mét uitzicht op de binnenhaven, zoals grand-café Kade 4. Als je helemaal in stijl koffie wil drinken of lunchen, moet je eigenlijk naar grand-café Spirit in de Groene Passage aan de Mariniersweg. Je mag hier zelf opscheppen van een buffet met vijftig verschillende gerechten, alles zelf bereid met uitsluitend 100% biologische en 100% vegetarische ingrediënten uit het seizoen - met als toetje iets lekkers uit eigen patisserie.

Waar 

Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13, Rotterdam, mariniersmuseum.nl

Grand café Kade 4, Spaansekade 4, Rotterdam, kade4.nl

Grand café Spirit, Mariniersweg 9, Rotterdam, spiritrestaurants.nl/en/rotterdam

‍Must see

Amfibievoertuig

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen