“Proost, op je gezondheid,” een column van chirurg Sofie Fransen

Goede voornemens, voor het nieuwe jaar. Iedereen maakt ze, maar bijna niemand houdt ze vol. Het blijkt zelfs dat negentig procent van de mensen na 2,5 week goede voornemens weer laat varen. Als chirurg wil ik graag bijdragen aan het creëren en volhouden van goede voornemens die er echt toe doen. Goede voornemens die direct bijdragen aan het succes van mijn werk.

In samenwerking met

“Proost, op je gezondheid,” een column van chirurg Sofie Fransen
Sofie Fransen

Door 

Sofie Fransen

Gepubliceerd op

Jan 8, 2025

In mijn baan als chirurg heb ik met allerlei patiëntengroepen te maken; van jong tot oud, van slank tot zeer volslank. De karakters strekken zich uit van stille krachten tot luidruchtigere roepers en van meedenkers tot discussie-genoten die op internet al alles opgezocht hebben.
Maar één ding is zeker, hoe verschillend iedereen ook is, vanaf het moment dat patiënten bij mij op de operatietafel liggen, dan gaan alle maskers af. Iedereen voelt zich dan even ‘kwetsbaar’. Of je nu bakker bent, CEO, huisvrouw of gepensioneerde professor, in dat blauwe operatiekleedje wordt iedereen gewoon weer een mens die graag beter wil worden. 

En dat is het mooie aan mijn vak, dat ik de kans krijg de mensen in hun puurste vorm te zien. Ik voel me dan ook zeer geprivilegieerd dat mensen zich aan mij durven toevertrouwen, de controle uit handen geven; vaak na een eenmalige ontmoeting vooraf.

Ik leer mijn patiënten namelijk kennen op de polikliniek, soms is het na één gesprek al duidelijk om samen te besluiten dat een operatie nodig is. Tijdens dat gesprek, hoe kort ook, wordt een vertrouwensband gecreëerd. Dat is nodig, want de patiënten moeten zich veilig genoeg voelen om bij mij op de operatietafel te komen liggen. Als we tijdens dit gesprek de diagnose en behandelmogelijkheden hebben besproken, 

dan hoor ik ze vaak genoeg zeggen: “Dokter, ik leg mijn lot in uw handen.”

Eerlijk gezegd, dat is me veel te veel eer en zo werkt het niet. Dat leg ik dan ook uit. 

Het succes van een operatie hangt namelijk niet alleen af van de kundigheid van de chirurg; de randvoorwaarden zijn net zo belangrijk. En het zijn deze randvoorwaarden waar patiënten vaak zelf regie over kunnen nemen. Met dit bedoel ik leefstijl: voeding, gewicht, bewegen en omgaan met stress. Uiteraard is niet alles maakbaar en is niet iedereen gezegend met de beste goede gezondheid, maar eigen regie nemen betekent wel dat je kan bijdragen om de gezondheid en conditie beter te maken. En dat is al heel wat. Genoeg bewegen en gezonde voeding zijn belangrijke factoren die rechtstreeks bijdragen aan het succes van een operatie. En laat dat nou net iets zijn waar het bij goede voornemens vaak om draait.

Ik hoop dat jullie - als lezers - lang mogen wegblijven van de operatietafel of het ziekenhuis in het algemeen, maar vroeg of laat komt er toch een moment dat er gedokterd gaat worden. Waarom dan nu al niet beginnen om dat stukje gezondheid al in een betere vorm te krijgen.

Ik vraag niet om marathons te lopen of bergen te beklimmen, maar begin klein met haalbare stapjes. Want voornemens die behapbaar zijn, die duren het langst. 

Doe mee en bewijs dat goede voornemens ook blijvend kunnen zijn, want investeren in jezelf is altijd de moeite waard. Maak het besmettelijk, want samen inzetten op die goede intenties, is nog leuker. 

Proost op het nieuwe jaar, proost op die voornemens.  


Proudies lezing op 28 januari

Meer leren? Op 28 januari geeft Sofie een lezing bij Proudies. Schrijf je nu in voor de lezing: “Meer regie over je gezondheid: een lezing met chirurg Sofie Fransen”

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen