Trek er maar gerust een hele dag voor uit om deze prachtige stad te bekijken. Met zijn mooie musea, de beroemde Sint Jan en niet te vergeten de Bossche bol kom je niets te kort. Museum Slager stond al heel lang op mijn lijstje om te bezoeken. Het bijzondere aan dit museum is namelijk dat je hier schilderijen en tekeningen van acht schilders van drie generaties Slager vindt. De eerste generatie is de in Den Bosch geboren Petrus Marinus (Piet) Slager (1841-1912), hij was behalve kunstschilder ook portrettekenaar. Een van zijn meest bekende werken is het schilderij 'Oud-strijders van Waterloo' waarop hij prins Frederik der Nederland schilderde, omringd door acht van de twee laatste overlevenden uit Den Bosch die bij de slag bij Waterloo hadden meegevochten. Hij kreeg er zelfs een koninklijke onderscheiding voor.
Piet was gehuwd met Catharina Uijttenboogaert en Guy samen kregen zij tien kinderen. Vier van hun kinderen bleken het schilderstalent van hun vader te hebben geërfd, namelijk Piet, Frans, Jeannette en Corry. Piet trouwde met zijn getalenteerde leerling en Frans volgde zijn voorbeeld. Tot slot zette ook kleinzoon Tom de familietraditie voort. Hij is vooral bekend geworden om zijn landschappen. Het museum, gehuisvest in vier panden, op een minuut wandelen vanaf de Sint-Jan, werd na een grondige verbouwing geopend in 1976 door Hein Bergé en Suze Bergé-Slager. Zij zijn de oprichters van het museum waarin zij de omvangrijke collectie schilderijen, tekeningen en aquarellen voor het publiek tonen, een deel ervan bevindt zich in het depot.
Het motto van de vaste expositie luidt 'Drie generaties schilders onder één dak' en toont realistische schilderkunst van 1850-1994. Je ziet er stadsgezichten van 's-Hertogenbosch, ooit een garnizoens- en vestingstad, Brabantse landschappen, stillevens en portretten, maar ook meubels en voorwerpen uit de negentiende en twintigste eeuw. In twee zalen krijgen de vier vrouwelijke kunstenaars Slager speciale aandacht.
Tot en met 5 oktober 2025 is er de tijdelijke expositie ‘Heb het leven lief’. Deze tentoonstelling met ruim vijftig schilderijen van de hand van Toon Hermans is ter gelegenheid van zijn vijfentwintigste sterfdag in samenwerking met zijn erven geopend. Toon, geboren in 1916 in het Limburgse Sittard, was uiteraard algemeen bekend om zijn one-man shows, maar minder bekend is dat hij ook prachtig kon schilderen. Museum Slager heeft een expositie met vijftig schilderijen van zijn hand, waarvan een aantal nog nooit is vertoond. Ik genoot van zijn kleurrijke landschappen, stillevens en zelfportretten. Heel bijzonder is het dat je hier zelfs een schilderij kunt kopen. In een van de zalen wordt er een video getoond met een aantal opnamen van zijn one-man shows. En speciaal voor de (groot)ouders worden er zogenaamde kinderdagen georganiseerd, inclusief een speurtocht of het maken van een eigen kunstwerk in het kinderatelier. Het museum heeft een kleine pantry waar je gratis koffie of thee kunt zetten.
Uiteraard is een must in Den Bosch een bezoek aan de beroemde Sint-Janskathedraal, deze laatgotische rijkversierde kerk is gebouwd tussen 1350 en 1530. De kerk heeft talloze bezienswaardigheden, zoals het koperen doopvont uit 1492 en de vijftiende-eeuwse preekstoel. Vanaf de maand juni staan er gedurende de zomermaanden in de Sint-Jan panelen met dertig religieuze versjes en gebeden geschreven door Toon Hermans.
Natuurlijk kun je niet terug naar huis voordat je zo'n heerlijke Bossche bol hebt gegeten. Hét adres voor zo'n overheerlijke 'sjekeladebol' is uiteraard bollenbakker Jan de Groot. Je zult wel merken dat je hier niet alleen bent, maar de buurman Julien heeft een heerlijke zonnige tuin waar je uiteraard ook zo'n heerlijke bol kunt bestellen of op een van de talloze andere terrassen zoals aan de Markt of de Parade.
Museum Slager, Choorstraat 8, Den Bosch
Jan de Groot, Stationsweg 24, Den Bosch
Hotel Julien, Stationsweg 20, Den Bosch
Meer lezen van Ellie? Klik dan hier voor al haar columns en tips voor leuke museumbezoeken!