Mary Quant: De Vrouw Die De Mode Voorgoed Veranderde

Mary Quant, een naam die synoniem staat voor een ware revolutie in de mode-industrie. Geboren op 11 februari 1930 in Londen, Engeland, begon Mary's fascinatie voor mode al op jonge leeftijd.

In samenwerking met
Pauline de Bruijn

Door 

Pauline de Bruijn

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

 Mary Quant: De Vrouw Die De Mode Voorgoed Veranderde

Mary groeide op in een arbeidersgezin in Blackheath, Londen. Hoewel haar ouders niet bemiddeld waren, stimuleerden ze altijd haar passie voor design en creativiteit. Mary zei ooit: "Het zijn niet geld, status of macht die geluk brengen, maar een actieve geest en werk."

Na haar studie aan de Goldsmiths Universiteit van Londen begon ze haar carrière in de mode-industrie door een eigen winkel te openen in 1955, genaamd "Bazaar" op King's Road in Chelsea. Deze winkel, die bekend stond om haar innovatieve en unieke designs, werd al snel een hotspot voor de modebewuste jeugd van Londen.

De grootste doorbraak in haar carrière kwam in de vroege jaren '60, toen ze de minirok introduceerde - een kledingstuk dat als revolutionair werd beschouwd en de modewereld voorgoed veranderde. Over haar inspiratie voor de minirok zei Mary: "Het was de vrouwen zelf die de minirok vroegen - ik heb het alleen maar naar de mode gebracht."

Mary Quant was een pionier in het democratiseren van mode, en maakte trendy kleding toegankelijk voor de massa. Ze geloofde in de kracht van mode als middel tot zelfexpressie, een filosofie die duidelijk weerspiegeld werd in haar uitspraak: "Mode is niet frivool; het is een deel van het wezen in het heden."

Quant's impact reikte verder dan de modewereld. Ze was een rolmodel voor jonge vrouwen, toonde hen dat ze hun passie konden volgen en succesvol konden zijn in een door mannen gedomineerde wereld. Haar mantra was: "Risico's nemen is de essentie van innovatie en vooruitgang."

Vandaag wordt Mary Quant herinnerd als een baanbrekende ontwerpster wiens innovatieve ontwerpen de mode van de 20ste eeuw voorgoed hebben veranderd. Haar leven en carrière zijn een testament van haar vastberadenheid, creativiteit en onbevreesde geest.

Mary Quant zelf vatte haar levensfilosofie samen met de woorden: "Het doel van de mode is het leven te vereenvoudigen en ons de moed te geven om risico's te nemen." En zo, door haar eigen moed en vastberadenheid, hielp ze mode niet alleen te veranderen, maar ook te bepalen.

In 2015 werd Quant's buitengewone bijdrage aan de mode erkend met de uitreiking van de Outstanding Achievement Award bij de British Fashion Awards. Deze prijs erkent de invloed die ze had op een hele generatie ontwerpers en op de modewereld als geheel.

Ondanks haar enorme succes bleef Mary Quant altijd nederig. Ze geloofde dat haar succes niet zozeer een gevolg was van haar eigen talent, maar eerder van haar vermogen om naar mensen te luisteren en te begrijpen wat ze wilden. Ze zei: "Goed design is een kwestie van gezond verstand."

Mary Quant's leven en carrière laten zien dat het mogelijk is om grenzen te verleggen, te innoveren en tegelijkertijd trouw te blijven aan jezelf. Haar nalatenschap leeft voort in de mode-industrie en in de harten van degenen die haar bewonderen. Haar woorden, net als haar ontwerpen, blijven inspireren: "Het belangrijkste is om verliefd te zijn op je leven. Elke minuut ervan."

Bron afbeelding: Vogue UK

Vergelijkbare artikelen