Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde wordt al in het jaar 1226 genoemd. Het was toen een vierkante verdedigingstoren en heette Duvenvoirt. De eerste bewoner was Philips van Wassenaer, telg van een adellijk riddergeslacht. Duivenvoorde werd in de loop der eeuwen altijd bewoond door de familie Van Wassenaer. In 1912 werd baron Schimmelpenninck van der Oye (1889-1957) de zesentwintigste eigenaar van Duivenvoorde, hij woonde er samen met zijn jongere zuster Freule Ludolphine. Na de dood van haar broer zag Ludolphine zich door de hoge successie kosten genoodzaakt om het kasteel met inboedel onder te brengen in een stichting. Na een restauratie opende deze stichting er in 1963 een museum met authentiek ingerichte kamers.

In samenwerking met

Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

May 23, 2024

Het kasteel is na een winterstop eind april weer geopend en ik heb meteen tickets online geboekt voor een bezoek samen met mijn oudste kleindochter. Allereerst gaan we lunchen in het restaurant de Hof van Duivenvoorde. Het bijzondere van dit houten gebouw, ontworpen door 70F Architecture in Almere, zijn de tien beweegbare geveldelen die het gebouw 's morgens openen en 's avonds sluiten. Het is in feite een uit de kluiten gewassen schuur met aan één kant ramen met uitzicht op de grote tuin. We boffen met het heerlijke weer en kiezen voor een tafeltje op het terras met uitzicht op de tuin met een boomgaard met ruim zestig fruitbomen die prachtig in bloei staan. De appels en peren die in het najaar worden geoogst, worden gebruikt in de keuken van het restaurant. Na een heerlijke lunch nemen we een kijkje in de prachtige tuin, maken foto's onder de bloeiende appelbomen en in het kruidentuintje. Daarna gaan we op stap naar het kasteel om al die prachtige historische kamers te bezoeken met authentieke interieurs uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Je moet wel goed ter been zijn, want al die kamers zijn alleen te bereiken via trappen en er is geen lift, maar het is absoluut de moeite waard. De kamers hebben namen zoals de Turkse kamer, de Steengracht kamer, de Blauwe logeerkamer en het Goudleer kabinet. Je kunt in het kasteel zonder gids, maar wel eventueel met een audiotour rondneuzen. Tot slot kun je in de Groene Salon, de oude zomer zitkamer van de familie, en thans ingericht als landgoedwinkel, landgoed producten zoals honing en jam kopen, leuke souvenirs, maar ook boeken over de geschiedenis van Duivenvoorde. Maak hierna een wandeling door het Engelse landschapspark, in de 19e eeuw aangelegd door tuinarchitect Jan David Zocher. Je vindt hier veel soorten vogels, zoals de ijsvogel, groene specht, maar ook eekhoorntjes en reeën. In het voorjaar bloeien de stinzen bloemen en verschillende boomsoorten. En tot slot; wat is er mooier dan op het landgoed Duivenvoorde een boom te adopteren om hiermee bij te dragen aan het cultureel erfgoed?

Kies tijdens een wandeling samen met een vrijwilliger van het kasteel een oude eik, jonge beuk of linde of fruitboom uit, waarna je een kaart met de locatie van de boom en een certificaat krijgt. Binnen een maand komt er een houten paaltje bij de boom met daarop jouw eigen tekst en de Latijnse naam van de boom. Maak dan het feest compleet met een onthulling met een lunch bij de boom of een borrel op het landgoed. Je kunt trouwens ook een eigen bank adopteren; hierbij komt het naambordje naast de bank te staan. Voor de prijzen kun je terecht op de website.

Waar


Museum Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten, kasteelduivenvoorde.nl
Hof van Duivenvoorde, hofvanduivenvoorde.nl


‍Must see


Boomgaard


Te doen voor de (oudere) kids


Bezichtiging kasteel

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen