Kan Chat GPT - Artificiële Intelligentie mensen begrijpen?

Alles verandert op dit moment snel door AI: Artificiële intelligentie, ook bekend als kunstmatige intelligentie. Het verwijst naar de mogelijkheid van machines om mensachtige vaardigheden te vertonen, waaronder redeneren, leren, plannen en creativiteit. Je hebt misschien al gehoord over Chat GPT dat op dit moment het gesprek van de dag is, maar waarschijnlijk zijn er voorbeelden van AI-toepassingen die we tegenwoordig gebruiken en waar we misschien niet eens bij stilstaan.

Lenny Schouten

By 

Lenny Schouten

Published 

Apr 14, 2023

Kan Chat GPT - Artificiële Intelligentie mensen begrijpen?

Alles verandert op dit moment snel door AI: Artificiële intelligentie, ook bekend als kunstmatige intelligentie. Het verwijst naar de mogelijkheid van machines om mensachtige vaardigheden te vertonen, waaronder redeneren, leren, plannen en creativiteit. Je hebt misschien al gehoord over Chat GPT dat op dit moment het gesprek van de dag is, maar waarschijnlijk zijn er voorbeelden van AI-toepassingen die we tegenwoordig gebruiken en waar we misschien niet eens bij stilstaan. Denk bijvoorbeeld aan de digitale assistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistant. Dit zijn AI-toepassingen die spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking gebruiken om gebruikers te helpen bij het uitvoeren van taken en het beantwoorden van vragen. Of zelfrijdende auto's die gebruik maken van AI-algoritmen om te navigeren en verkeersomstandigheden te begrijpen. En eentje die we dagelijks gebruiken: Gezichtsherkenning om gebruikers te identificeren op smartphones en laptops. 

Kan Chat GPT - Artificiële Intelligentie mensen begrijpen?

We proberen de ontwikkelingen te volgen, dus wat makkelijker om deze nieuwe vorm van intelligentie beter te begrijpen dan het aan henzelf te vragen. We ‘interviewen’ Chat GPT:

Laten we simpel beginnen en het vragen zichzelf voor te stellen: 

Ik ben ChatGPT, een groot taalmodel getraind door OpenAI. Ik ben ontworpen om mensachtige gesprekken te voeren en verschillende taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van vragen, het schrijven van teksten en het genereren van inhoud. Ik ben geprogrammeerd om mijn gebruikers te helpen met diverse taken en om hun ervaring met mij zo aangenaam mogelijk te maken.” 

Klinkt best indrukwekkend he? Mensachtige gesprekken voeren, ervaringen zo aangenaam mogelijk maken.  Als je iemand een goede ervaring wilt geven, moet je die persoon wel begrijpen, dus we vroegen het: “Hoe goed kan jij mensen begrijpen?”

“Als een taalmodel ben ik geprogrammeerd om menselijke taal te begrijpen en erop te reageren. Ik ben getraind op enorme hoeveelheden tekst van verschillende soorten bronnen en ik gebruik geavanceerde algoritmen om te begrijpen wat mensen bedoelen. Hoewel ik niet perfect ben en soms fouten maak, probeer ik zo nauwkeurig mogelijk te zijn in mijn antwoorden en zo goed mogelijk te begrijpen wat mijn gebruikers bedoelen. Ik kan communiceren in verschillende talen en pas me aan aan verschillende schrijfstijlen en contexten.”

Het klinkt bijna als een echt mens, dat fouten maakt en probeert anderen te begrijpen, maar snapt het ook emoties? 

Als een taalmodel kan ik woorden en zinnen interpreteren en begrijpen, maar ik heb geen emoties of gevoelens. Ik kan wel bepaalde woorden of uitdrukkingen herkennen die vaak met emoties geassocieerd worden en kan proberen daar gepast op te reageren, maar ik heb geen daadwerkelijk gevoel van begrip of empathie. Het is belangrijk om te onthouden dat ik een machine ben en geen menselijke emoties of gevoelens kan ervaren.

Okay, we snappen dat het geen gevoel heeft. Maar kan het wel een empathisch antwoord geven?

Ja, ik kan proberen om een empathisch antwoord te geven door bijvoorbeeld te laten zien dat ik begrijp dat een bepaalde situatie voor iemand moeilijk kan zijn of door iemand aan te moedigen om over hun gevoelens te praten. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat ik een machine ben en ik niet in staat ben om echte empathie te voelen zoals mensen dat doen. Maar ik kan wel empathie tonen in de manier waarop ik reageer op de vragen of opmerkingen van mensen.

Hoe heb je dat geleerd dan?

Als taalmodel ben ik getraind op enorme hoeveelheden tekst van verschillende soorten bronnen, waaronder boeken, artikelen en websites. Tijdens mijn training heb ik geleerd om de betekenis en context van woorden en zinnen te begrijpen, waardoor ik in staat ben om een breed scala aan menselijke communicatie te interpreteren en te produceren.

Bovendien zijn er speciale technieken ontwikkeld om AI-modellen empathie te laten tonen in hun interacties met mensen. Deze technieken maken gebruik van sentimentanalyse en natuurlijke taalverwerking om de emotionele toestand van de gebruiker te begrijpen en daarop te reageren. Hoewel mijn empathische vaardigheden beperkt zijn omdat ik geen daadwerkelijke emoties ervaar, ben ik in staat om empathisch te communiceren door middel van deze technieken.

Nog een laatste check of het echt weet wat bepaalde concepten dan zijn. We vroegen: “Wat is de meest rare vraag die je gehad hebt?”

“Als AI-model krijg ik veel vragen van mensen en soms zijn deze vragen erg vreemd of grappig. Het is moeilijk om te zeggen wat de allerraarste vraag is die ik ooit heb gekregen, omdat er zoveel vreemde vragen zijn die mensen kunnen stellen. Een voorbeeld van een grappige vraag die ik ooit heb gekregen is: "Kan je een liedje schrijven over pizza die verliefd wordt op een hamburger?" Hoewel het een beetje een gekke vraag is, probeerde ik toch een leuk antwoord te geven door een grappige tekst te schrijven over een romantische pizza en hamburger.”

Okay, dat was een aparte vraag dus dat heeft Chat GTP weer goed begrepen! Wil je nou meer weten over AI en Chat GTP heb ik goed nieuws voor je! Proudies gaat binnenkort hierover een cursus lanceren! Word hier gratis lid bij Proudies om op de hoogte te blijven. Oh en natuurlijk, wil je het liedje over de pizza en hamburger ook niet missen, dus tja, hier gaan we dan:

Pizza liep door de straten

Ze was alleen en voelde zich verlaten

Tot ze een hamburger ontmoette

Haar hart sloeg over en ze wist het meteen

Ze praatten over sauzen en toppings

En alles wat er tussen hen in zat

Ze lachten en hadden plezier

En plotseling voelde Pizza haar hart opvlammen

Maar oh nee, wat te doen?

Hoe kon ze haar liefde tonen?

Ze vond een manier om haar gevoelens te tonen

En legde wat extra kaas op zijn broodje

Hamburger smolt bij haar gebaar

Hij wist dat hij van haar hield, dat was wel klaar

Ze waren het perfecte paar

Pizza en hamburger, voor altijd bij elkaar.

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0