Iris Apfel "Stijl zit, denk ik, in ons DNA."

Op 1 maart 2024 nam de wereld afscheid van een waar stijlicoon en pionier in de wereld van mode en design: Iris Apfel. Op de respectabele leeftijd van 102 jaar overleed Apfel in haar huis in Palm Beach, Florida. Met haar onmiskenbare oversized brillen, eclectische en kleurrijke kledingstijl, en haar unieke vermogen om high-end fashion moeiteloos te combineren met vintage vondsten en betaalbare kleding, heeft Iris Apfel niet alleen de conventies binnen de mode-industrie uitgedaagd, maar ook laten zien dat ware stijl geen leeftijd kent. Haar leven, gekenmerkt door een ongeëvenaarde creativiteit en een onstuitbare drang naar zelfexpressie, maakt haar tot een inspirerend voorbeeld van hoe je met vitaliteit, originaliteit en een positieve houding ten opzichte van ouder worden, een blijvende impact kunt hebben. Iris Apfel's nalatenschap is een herinnering dat leeftijd slechts een getal is en dat passie voor leven en mode tijdloos is.

In samenwerking met

Iris Apfel "Stijl zit, denk ik, in ons DNA."
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Apr 11, 2024


Iris Apfel, een Amerikaanse zakenvrouw, interieurontwerpster en mode-icoon, heeft een blijvende indruk achtergelaten op zowel de mode- als de interieurwereld. Geboren op 29 augustus 1921 in Queens, New York, ontwikkelde Apfel al op jonge leeftijd een passie voor design. Ze groeide op in een omgeving waar onafhankelijkheid, reislust en een scherp oog voor design centraal stonden. Haar moeder, eigenaresse van een kledingboetiek, en haar vader, eigenaar van een spiegel- en glasbedrijf, beïnvloedden haar sterk met hun ondernemersgeest en gevoel voor stijl​​.

Iris begon haar carrière als tekstschrijver voor Women's Wear Daily en werkte later als interieurontwerpster, waar ze haar talent voor het vinden van zeldzame items ontwikkelde. In 1950 richtte ze samen met haar echtgenoot Carl Apfel het textielbedrijf Old World Weavers op, dat zich specialiseerde in de reproductie van stoffen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het echtpaar reisde regelmatig naar Europa op zoek naar unieke textielsoorten en nam deel aan diverse restauratieprojecten, waaronder werkzaamheden in het Witte Huis voor negen Amerikaanse presidenten​​.

Iris Apfel werd een mode-icoon op latere leeftijd, toen het Metropolitan Museum of Art in New York haar benaderde om haar uitgebreide kleding- en sieradencollectie tentoon te stellen in de expositie Rara Avis. Deze tentoonstelling, die haar bijnaam "The Geriatric Starlet" opleverde, lanceerde haar carrière in de mode en vestigde haar reputatie als stijlicoon. Apfel stond bekend om haar oversized brillen, opvallende outfits en haar voorliefde voor grote, gedurfde accessoires​​.

Naast haar werk in de mode en interieurontwerp, was Apfel een voorbeeld van hoe je op oudere leeftijd actief en relevant kunt blijven. Ze weigerde zich te conformeren aan genderverwachtingen en leeftijdsnormen, en droeg haar leeftijd met trots. Apfel's unieke benadering van mode, waarbij ze high fashion combineerde met betaalbare merken, haar frugaliteit, en haar spontane en experimentele stijl maakten haar een inspiratiebron voor velen. Ze geloofde niet in perfectie en moedigde aan om met mode te experimenteren en plezier te hebben​​.

Iris Apfel's nalatenschap wordt ook benadrukt door verschillende onderscheidingen en erkenningen die ze ontving, waaronder een Barbie-pop in haar beeltenis door Mattel, waarmee ze de oudste persoon ooit werd die deze eer ontving. Ze werd geëerd met prijzen van The Guardian, de Verenigde Naties en The New Jewish Home's Eight over Eighty Gala​​.

Iris Apfel overleed op 1 maart 2024 in haar huis in Palm Beach, Florida, op 102-jarige leeftijd. Haar invloed op de mode- en designwereld, evenals haar levenshouding en filosofie, blijven een inspiratie voor velen, en haar stijl en persoonlijkheid zullen nog lang herinnerd worden​​.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen