“Hey ChatGPT, stel jezelf eens voor!”

“Natuurlijk, ik ben ChatGPT, een taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Ik ben ontworpen om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren en ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens. Ik ben enthousiast om met jou te communiceren en je te helpen waar mogelijk!”

In samenwerking met

“Hey ChatGPT, stel jezelf eens voor!”
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

De bovenstaande tekst is een introductie van ChatGPT, door ChatGPT en laat gelijk zien waar de nieuwe chatbot toe in staat is: levensechte gesprekken voeren waar echte informatie uit komt. De chatbot gebruikt daarbij Kunstmatige Intelligentie (KI) om steeds beter te worden in het communiceren. Het principe daarachter is ingewikkeld en toch ook simpel; de chatbot is gevoed met enorme hoeveelheden aan data (nieuwsberichten, webpagina’s en wetenschappelijke publicaties) en heeft daardoor ‘’geleerd’’ hoe taal in elkaar steekt, terwijl het tegelijkertijd diezelfde informatie kan gebruiken in zijn antwoorden. Heel handig dus, om teksten mee te schrijven, vragen aan te stellen, huiswerk mee te maken, liedjes mee te schrijven, of zelfs recepten mee te delen.

Toch schiet ChatGPT op veel fronten nog te kort; vandaar dat de huidige versie nog een prototype (testversie) is. Het belangrijkste probleem is dat de chatbot de informatie niet controleert op juistheid wanneer er een antwoord gegeven wordt. Dit betekent dat wanneer er onjuiste informatie gevoerd is in de trainingsfase, deze ook weer te vinden is in de productie. Een ander gevolg hiervan is dat de discriminatie en bias (vooroordelen) die internetbronnen bevatten, ook in ChatGPT kunnen zitten. Dit probleem is veelvoorkomend in KI toepassingen, waarbij het meest schrijnende voorbeeld de Toeslagen Affaire is, veroorzaakt door een selectiesysteem dat maatschappelijke vooroordelen meenam in zijn beslissingen, samen met een blind vertrouwen in KI.

Als we de risico’s in acht nemen, blijft ChatGPT toch wel een hele handige, soms grappige, tool. Dit zijn een aantal ideeën die je kunt uitproberen:

1. Vraag ChatGPT om in een specifieke rol  iets uitleggen

Ik heb bijvoorbeeld gevraagd hoe cowboys het begrip ‘quantum mechanica’ zouden uitleggen. Vervolgens legde de chatbot uit dat het begrip het ‘wilde westen’ van de wetenschap is en gebruikt hij vergelijkingen met ezels en paarden.

2. Probeer een brainstorm met ChatGPT

Inspiratieloos? Vraag het aan de chatbot. Dit kunnen ideeën voor een nieuw kapsel zijn, leuke uitjes met je gezin of partner, ideeën voor verjaardagscadeautjes, of thema’s voor themafeestjes.

3. Koken met wat je in huis hebt

Stop er wat in en ChatGPT vult het aan. Dit kun je bijvoorbeeld doen met eten dat je nog in huis hebt en wil gebruiken. ChatGPT geeft een stroom aan recepten als je de ingrediënten noemt die je al in huis hebt.

4. Krijg relatieadvies van ChatGPT

De chatbot begrijpt emoties natuurlijk niet volledig, maar heeft wel de nodige kennis in huis om je van goed advies te voorzien. Relatieadvies is natuurlijk een beetje een grapje, maar simpele vragen als “hoe communiceer je goed met een ander?”, kunnen je voorzien van antwoorden met simpele, maar misschien nodige, inzichten. Echt aan de slag met je relatie? Wij bieden een cursus aan over relaties die wellicht wat voor jou is!


ChatGPT is onderdeel van een nieuw gebruik van KI dat zeer gebruiksvriendelijk is. De chatbot staat nog maar aan het begin van een ontwikkeling in hele realistische interactieve modellen. Of zoals ChatGPT dit artikel zou eindigen: “Serieus, de toekomst van interactie met technologie ziet er veelbelovend uit met ChatGPT aan boord.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen