Fabels en feiten over gezondheid

In de wereld van gezondheid en welzijn worden er vaak veel beweringen gedaan over wat goed is voor ons lichaam en wat niet. Helaas worden veel van deze beweringen niet altijd ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Het is daarom belangrijk om feiten van fabels te kunnen onderscheiden om de juiste keuzes te maken voor onze gezondheid. Laten we enkele veel voorkomende feiten en fabels onderzoeken.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Fabels en feiten over gezondheid

Fabel: Grapefruitsap, citroensap en appelazijn helpen vet af te breken.

Er circuleert een populaire overtuiging dat grapefruitsap, citroensap en appelazijn de vetverbranding stimuleren. Echter, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze voedingsmiddelen direct bijdragen aan het afbreken van vet. Hoewel grapefruit een fruitsoort is en dus prima past in een gezond eetpatroon, heeft het geen specifieke invloed op het verbranden van vet.

Feit: 85% van de mensen in Nederland eten te veel zout 

Weet jij hoeveel zout je op een dag eet? Grote kans dat het te veel is. Kijk eens op de producten die je eet, bijna overal is zout in verwerkt. Wanneer je te veel zout consumeert, houdt je lichaam meer vocht vast om het natriumgehalte te compenseren. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nieraandoeningen kan vergroten.

Feit: Mensen boven de 70 jaar hebben extra vitamine D nodig 

Het zonnetje schijnt nu, maar wist je dat veel verschillende groepen extra vitamine D nodig hebben, waaronder ook mensen boven de 70 jaar?

Fabel: Meer dan twee bananen per dag kan leiden tot darmverstopping. 

Bananen worden vaak bestempeld als een wondermiddel. Op internet kun je lezen dat ze werken als antidepressiva, helpen bij gewichtsverlies en zorgen voor extra energie.  Geen enkel voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die ons lichaam nodig heeft. Het is dus niet noodzakelijk om elke dag twee bananen te eten. 

Het is niet schadelijk om meer dan twee bananen per dag te consumeren, zolang je maar zorgt voor voldoende variatie in je fruitconsumptie.  Bananen zijn over het algemeen gezond en maken deel uit van een uitgebalanceerd dieet. Het voedingsadvies voor volwassenen is om minstens twee porties fruit per dag te eten, en bananen kunnen een goede keuze zijn binnen dit kader.

Feit: Verse groenten zijn net zo gezond als diepvriesgroenten. 

We kunnen er kort en bondig over zijn: beiden zijn even gezond. Mits de groenten worden ingevroren nadat ze geoogst zijn. Vitaminen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen blijven hierdoor behouden.

Fabel: Vet omzetten in spiermassa

Helaas, dit is een fabel. Natuurlijk kun je tijdens het sporten wel vet verbranden en werken aan je spieren, maar vetten omzetten in spiermassa is helaas niet mogelijk. 

Hoeveel van de feiten en fabels had jij goed? En wil je meer leren over een gezonde levensstijl? Volg dan nu de cursus van Proudies Fit je Leven door - zie hier.

Vergelijkbare artikelen