De ruige schoonheid van de Aletsch Arena, Zwitserland

Frisse berglucht, majestueuze bergen, autovrije bergdorpen met traditionele houten huizen, een overvloed aan sportmogelijkheden en gastvrije bewoners. Dat is Aletsch Arena in een notendop. Dit gebied in het Zwitserse Wallis doet de harten van natuurliefhebbers sneller kloppen. En de Aletschgletsjer is de absolute climax. Kortom: het is bijzonder genieten op hoog niveau!

In samenwerking met

De ruige schoonheid van de Aletsch Arena, Zwitserland
Mirjam Preusterink

Door 

Mirjam Preusterink

Gepubliceerd op

Jul 7, 2024

De drie idyllische dorpjes in de Aletsch Arena: Bettmeralp, Riederalp en Fiescheralp zijn geheel autovrij. Dat zorgt voor een overweldigend gevoel van rust. Kom je met de auto, parkeer deze beneden in het dal en neem de gondel omhoog. Wanneer je vanuit Nederland met de trein komt, reis je het laatste stuk met de Glacier Express. Het uitzicht vanuit de coupé en het panoramadak is adembenemend. 

Wat een uitzicht!

De Aletsch Arena is een paradijs voor outdoor- en sportliefhebbers. In deze omgeving ervaar je een puur gevoel van vrijheid, welke activiteit je ook uitvoert. Wandelliefhebbers en ook mountainbikers zijn hier op de juiste plek. Toch liever wat anders? Kies dan voor een uitdagende Klettersteig op de Via Ferrata. Dit is een bergwandeling via bruggen en smalle paadjes die tegen berghellingen zijn ‘aangeplakt’. Terwijl je loopt en klimt, kun je genieten van fantastische bergtoppen van de Jungfrau, Matterhorn, Mont Blanc, Eiger en de Jungfraujoch. 

Aletsch Panoramaroute

Voor wie geïnteresseerd is in meerdaagse wandeltochten is de Aletsch Panoramaroute een echte aanrader. De witte en grijze kleuren van de rotsen en het ijs hebben een contrasterend effect met de groene tinten van het Aletschwoud en schetsen zo een bijzonder beeld. Je komt ogen tekort vanwege de vele prachtige natuurspektakels. Diepe kloven, honderden jaren oude alpendennen, ijzige ijsstromen en de magische bergen vormen een prachtig zicht. 

Doe een UNESCO gletsjertour

Een bijzondere ervaring in de Aletsch Arena is het maken van een gletsjertour. De Aletschgletsjer is onderdeel van het Jungfrau-gebergte en behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Het zicht vanaf de vele uitzichtpunten is al spectaculair, maar een wandeling op de gletsjer zelf is er eentje om nooit te vergeten. De gletsjer is met 20 kilometer lengte, de langste van de Alpen. Het bestaat uit 11 miljard ton ijs, je kunt het je bijna niet voorstellen. Betreurenswaardig dat deze gletsjer sinds 150 jaar met 20% is afgenomen, waarvan de laatste 10 jaar met 12%. Het bewijs hoe belangrijk het is om een duurzame wereld te creëren.

Cholera

Bij de naam cholera denk je nou niet meteen aan een lekker gerecht. En tóch is het dat wel. Dit gerecht ontstond ongeveer 200 jaar geleden tijdens het uitbreken van de Cholera-epidemie. Mensen durfden hun huis niet meer uit. Maar er moest natuurlijk wel gegeten worden. Men kookte daarom met de ingrediënten die ze op voorraad hadden of in hun eigen tuin. Dit waren destijds voornamelijk aardappelen, uien, prei, appels of peren. Soms was er ook nog wat kaas of gedroogd spek in huis. De Wallisser Cholera werd geboren en nog staat het op de menukaart. Bestel hierbij een Dôle, een heerlijke rode streekwijn en hef het glas op de ruige schoonheid van de Aletsch Arena.

Zo geniet je van het beste dat dit Alpengebied te bieden heeft: prachtige natuur, klassiekers qua eten en de beste streekproducten.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen