De herfst staat voor de deur: de 5 mooiste geschiedenis wandelroutes in Nederland

De herfst is altijd een bijzonder seizoen in Nederland. Het brengt zijn eigen charmes: de prachtige herfstkleuren in het bos, de zoektocht naar paddenstoelen en het warm kopje chocolademelk bij de openhaard na een goede boswandeling. Dit is het perfecte moment om de natuur in te trekken en te genieten van het begin van het nieuwe seizoen. Proudies zet de mooiste wandelroutes op een rij waar je cultuur en natuur kan combineren. 

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De herfst staat voor de deur: de 5 mooiste geschiedenis wandelroutes in Nederland

bron afbeelding: Fokkebok.com

1.  De Posbank - Nationaal Park Veluwezoom

Iedereen kent natuurlijk De Veluwe en Hoge Veluwe National Park, maar wist je dat het kleine broertje er naast ook zeker de moeite waard is om te bezoeken? Nationaal Park Veluwezoom herbergt de Posbank, een heuvelachtig gebied dat in de herfst een explosie van kleuren biedt. Hier kun je genieten van prachtige panoramische uitzichten over de heuvels bedekt met herfstbladeren en op heldere dagen kan je zelfs Duitsland zien liggen. Wil je meer leren over de geschiedenis van dit gebied en de resten van de Teerose-stellingen uit de Tweede Wereldoorlog? Natuurmonumenten heeft hier prachtige rondleidingen die natuur en geschiedenis combineren. 

2. De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen, opgericht in 1853, vormen het oudste waterwinningsgebied van Nederland. Sinds de negentiende eeuw heeft dit gebied een cruciale rol gespeeld in de waterzuivering voor de regio Amsterdam. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een uniek stukje natuur aan de rand van de bruisende stad Amsterdam. Hier kun je kiezen uit verschillende wandelroutes die je meenemen door bossen, duinen en langs kabbelende beekjes. Je hebt hier al wandelroutes variërend van 3 tot 30 km. Tijdens de herfst komt het wildleven hier tot leven, en met een beetje geluk kun je herten en vossen spotten.

3. Verzichten en een pyramide in de Utrechtse Heuvelrug

De zon die wat lager staat en door de bladeren geeft prachtige herfst plaatjes maar er is nog een andere manier om optimaal van alle kleuren te genieten: de uitkijktoren De Kaap. De toren is niet per se moeders mooiste, maar de uitzichten -vooral in de herfst- zijn fantastisch. Vanaf deze 25 meter hoge toren heb je een birdview over de kleuren van de herfst, zie je Utrecht in de verte liggen en kijk je uit over de Utrechtse Heuvelrug. En wist je dat er in de Utrechtse Heuvelrug ook een pyramide verscholen ligt? De pyramide van Austerlitz is een nalatenschap uit de tijd van Napoleon. In september en oktober is de Pyramide open om te beklimmen op dinsdagen, donderdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur. 

4. Natuurwandeling in Drenthe: ontdek de oudheden van het Buinerveld

Bij Drenthe en Oudheden denken wij in eerste instantie aan Hunebedden. En ondanks dat een route langs deze bijzondere plekken ook zeker een plekje in deze lijst verdiend,  willen we vandaag een ander bijzonder verschijnsel de aandacht geven: de Pingoruïnes. Pingoruïnes zijn geologische formaties die zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Deze formaties zijn te vinden in met name Noord-Europese landen, waaronder Nederland. Pingoruïnes ontstaan doordat tijdens de ijstijd de bodem bevroor tot grote diepten. Hierdoor ontstond er een ophoping van ijs onder de grond, die de bovenliggende grond omhoog duwde en verzamelde. Toen het klimaat warmer werd aan het einde van de ijstijd en het ijs begon te smelten, ontstonden er kuilen of depressies in het landschap op de plekken waar dit ijs zich bevond. Deze kuilen werden pingoruïnes genoemd. Ze variëren in grootte van enkele meters tot enkele honderden meters in diameter. Vaak bevatten pingoruïnes water, omdat het smeltwater van het ijs zich erin op hoopte. Terwijl je de Staatsbossen van Ees verkent, brengt een wandeling je naar Buinerveld, waar een ontdekkingstocht begint met de vondst van diverse pingoruïnes en gletsjerkuilen. 

5. Herfstwandeling door Limburg met kastelen

Tijdens een herfstwandeling in Limburg kun je een reis door de tijd maken terwijl je langs deze historische schatten dwaalt. Begin je wandeling bij het imposante kasteel Hoensbroek en verken het elegante Kasteel Amstenrade. Of wandel van het historische Château St. Gerlach langs de Geul, waar je langs verschillende interessante punten komt zoals kastelen, een museum met Romeinse katakomben, maar ook prachtige natuur met wilde paarden. 

En wil je in Limburg heerlijke wandelingen combineren met een leuk adresje om een wijntje te drinken of te verblijven bij een wijnboer. Lees dan ook dit Proudies artikel.

Vergelijkbare artikelen