91 jaar Yoko Ono

Op 18 februari 1933 werd Yoko Ono in Tokyo geboren. In de 91 jaar dat zij al op deze aardbodem leeft heeft ze alle mogelijk gehad om haar stempel te drukken op diezelfde wereld én die kans heeft ze met beide handen aangegrepen. In het teken van Ono’s verjaardag, blikken we daarom terug op al het moois dat ze door de jaren heen als artiest, activist en feminist met de wereld heeft gedeeld. 

In samenwerking met

91 jaar Yoko Ono
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Uit de kleren

‘Cut Piece’ is een grensverleggend performance stuk van Ono, dat voor het eerst werd opgevoerd op 20 juli 1964 in de Yamaichi Concertzaal in Kyoto, Japan. Ze was toen 31 jaar oud. Het werk, dat zowel in New York als Tokyo opzien baarde, combineerde actieve deelname van het publiek met feministische thema's. 

Tijdens de performance zat Ono onbeweeglijk op het podium, gekleed in een zwart pak met lange mouwen, terwijl een paar scharen voor haar lagen. Het publiek werd uitgenodigd om één voor één naar voren te komen en een stukje van haar kleding af te knippen. Dit resulteerde in een onthullende interactie waarbij het publiek zowel betrokken werd bij het creëren van kunst als bij het blootstellen van het vrouwelijk lichaam. Het stuk bracht op een krachtige manier de thema's van macht, controle en de rol van het publiek in de kunst naar voren.

Je wensen in de wind

Haar 'Wish Trees' vormen een ontroerend en participatief kunstproject dat de kracht van collectieve hoop en verlangen belichaamt. Het concept is eenvoudig maar diepgaand: mensen worden ook hier weer uitgenodigd om deel te nemen. Ze worden verzocht om een wens op een stukje papier te schrijven, om het vervolgens aan een boomtak te binden. De bomen, verspreid over verschillende locaties over de hele wereld, fungeren als symbolische verzamelpunten voor de wensen en dromen van individuen van alle achtergronden en culturen. Haar doel is om zo conversatie op gang te brengen en mensen meer met elkaar in contact te laten staan. 

Door de jaren heen hebben de 'Wish Trees' zich ontwikkeld tot ontmoetingsplaatsen voor reflectie, meditatie en zelfs viering. Het project benadrukt het belang van hoop en verbeelding in een wereld die soms gevuld is met verdeeldheid en onzekerheid. 

Honeymoon

En wie kent het iconische ‘Bed-In’ niet? Een van de twee vreedzame protesten vond zelfs plaats in het Hilton Hotel te Amsterdam. Samen met echtgenoot John Lennon bracht ze dagen lang door in bed, als een van haar vele vormen van demonstratie tegen oorlog. Het pasgetrouwde stel nodigde de pers uit om vragen te stellen en foto’s te maken van hun stille bed-protest, dat tevens tijdens hun huwelijksreis plaatsvond. 

Naast deze werken publiceerde ze een boek genaamd ‘Grapefruit’, verspreidde ze recent nog de boodschap ‘Imagine Peace’ over de gehele wereld en schreef ze dus, meermaals geschiedenis. Zelfs haar vorige verjaardag vierde ze met een kunstinstallatie. Wie weet wat Yoko Ono dit jaar voor ons in petto heeft. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen