5x een podcast met een uniek verhaal

Wat is er heerlijker dan helemaal op te gaan in een spannend, meeslepend of intrigerend verhaal? Natuurlijk, je kunt ervoor kiezen om een serie te kijken of een boek te lezen, maar een podcast biedt een andere prettige optie. Of je nu aan het autorijden bent, aan het koken, schoonmaken of wandelen, je kunt altijd genieten van een boeiende podcast. Bij Proudies hebben we vijf tips voor podcasts met een uniek verhaal, waar je heerlijk ontspannen naar kunt luisteren!

In samenwerking met

5x een podcast met een uniek verhaal
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 28, 2024

Redders op zee 

"Wanneer de zee op z'n slechts is, zijn wij op ons best" 

Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) presenteert Roelof Hemmen twintig van de meest indrukwekkende verhalen uit de lange geschiedenis van de KNRM. De redders, overlevenden en nabestaanden delen hun aangrijpende verhalen in een reeks van in totaal dertig afleveringen. De luisteraar wordt meegenomen langs de mooiste, heftigste en meest emotionele reddingsverhalen. Elke maandag komt er een nieuwe aflevering online!

Klik hier voor meer informatie.

Redders op zee podcast première - aflevering 1 - KNRM

Van Gogh en de weg naar wereldroem

Ruim 130 jaar geleden was Vincent van Gogh bijna een onbekende naam, maar vandaag is hij wereldberoemd. Hoe heeft hij deze transformatie doorgemaakt? Radiomaker en gepassioneerde Van Gogh-fan Frank van der Lende gaat in zes afleveringen op zoek naar antwoorden.

In deze serie duikt Van der Lende diep in het leven van de kunstenaar, in gesprek met experts en familieleden van Van Gogh zelf. Samen ontrafelen ze een verhaal dat tot nu toe grotendeels onbekend was. Wat gebeurde er met Van Goghs kunstcollectie na zijn dood in juli 1890, toen hij tijdens zijn leven nauwelijks één werk had verkocht? Op dat moment was er geen indicatie dat hij tachtig jaar later zijn eigen museum zou hebben, met bezoekers van over de hele wereld. In zes afleveringen, elk ongeveer 25 minuten lang, onderzoekt Frank het fenomeen Van Gogh met verschillende experts. Ze delen inzichten over hoe hij uitgroeide tot een van 's werelds meest geprezen kunstenaars.

De podcast werd in 2023 tegelijk gelanceerd met de tentoonstelling “Kiezen voor Vincent”, die eveneens over de familiegeschiedenis en het nalatenschap van Van Gogh ging. Via deze link naar de website, kan je zowel de tentoonstelling terugzien in een video als de podcast beluisteren.

Van Gogh en de weg naar wereldroem | Podcast on Spotify

De Brand in het Landhuis

Op 7 december 2003 kwam grootgrondbezitter Ewald Marggraff tragisch om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught. Marggraff, een excentrieke Brabander, bezat uitgestrekte landerijen van zo'n 700 hectare, een indrukwekkende kunstcollectie van meer dan 500 schilderijen en een aanzienlijk vermogen van 160 miljoen, verspreid over verschillende belastingparadijzen.

Na zijn overlijden verdwenen echter alle sporen van zowel zijn schilderijen als zijn geld. Wat er precies is gebeurd met zijn immense fortuin en zijn waardevolle kunstwerken blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn uitgebreide schilderijencollectie? En waarom zijn deze vragen na al die jaren nog steeds onbeantwoord gebleven? Het mysterie blijft voortbestaan, en vijftien jaar na de verwoestende brand besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een diepgaande zoektocht te starten.

Met een scherp oog voor zowel feitelijke informatie als mogelijke fictie, gaat Heijmans op onderzoek uit om de waarheid achter deze intrigerende zaak te achterhalen. Met elke nieuwe ontdekking die hij doet, wordt de grens tussen feit en fictie steeds vager, waardoor dit mysterie een fascinerende en complexe puzzel blijft die wacht om opgelost te worden.

Klik hier voor meer informatie.

De Brand in het Landhuis - Beluister Aflevering 1 | Podcasts | NPO Radio 1

De erfenis

Waar denk jij aan bij het woord “erfenis”? Dit is wat de makers van het audiocollectief SCHIK onderzoeken in hun podcast “De erfenis.” Elk leven wordt gevormd en doordrenkt door diverse erfenissen. Het woord “erfenis” roept vaak beelden op van contracten, en een somber kantoor, waar gesprekken over geld, bezittingen en erfrecht plaatsvinden rond een grote mahoniehouten tafel. Maar vele erfenissen komen niet voort uit duistere achterkamertjes en worden niet keurig vastgelegd. Deze erfenissen sluimeren in onze genen, weerspiegelen zich in de manier waarop we met onze kinderen praten, in onze liefdesrelaties, in de kansen die we krijgen, en in de keuzes die we maken voor onze bestuurders.

In zes meeslepende afleveringen delen de verhalenvertellers van SCHIK de ervaringen van mensen die worstelen met de gevolgen van een nalatenschap, en hoe ze daarmee omgaan. Met hun kenmerkende betrokkenheid en literaire stijl onderzoekt SCHIK alle aspecten waarop de al dan niet zichtbare krachten van een erfenis zich in ons leven verweven.

Klik hier om de podcast te luisteren.

De Erfenis | Podcast on Spotify

De plantage van onze voorouders 

De podcast "De plantage van onze voorouders" kwam al uit in 2020 en hebben sommige van jullie misschien al geluisterd. Toch blijft het een aanrader! In deze achtdelige podcastserie gaat Maartje Duin op zoek naar de sporen van het slavernijverleden binnen haar familiegeschiedenis. Tijdens haar onderzoek ontdekt Duin dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van de suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Vastberaden zoekt ze contact met de nazaten van de tot slaaf gemaakten, de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van deze plantage.

Wist je dat de podcast uiteindelijk zo succesvol was dat er zelfs een theatervoorstelling van is gemaakt? In 2023 werd het verhaal bewerkt tot een theatervoorstelling door de theatergroep Orkater. Maartje Duin heeft ook net een nieuwe podcast gelanceerd, die eveneens over haar familiegeschiedenis gaat. Dit keer gaat het over de Zeeuwse arbeidersdochter Mina Marinusse, die bijna haar hele leven inwoonde als dienstmeisje van Marietje gravin van Lynden-Calkoen, Duin’s overgrootmoeder. In “Mina & Mevrouw” onderzoekt Duin hun levens.

Klik hier voor meer informatie over "De plantage van onze voorouders" en hier voor meer informatie over “Mina & Mevrouw”. 

De plantage van onze voorouders - VPRO

Ben je nog niet uitgeluisterd? Ontdek dan ook onze Proudies podcasts:

  • Grijs gebiedt: over wat ouder worden anno nu betekent? 
  • Generaties aan de Dis: waarin verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals klimaat, generatiekloven of opvoeden.
  • Alles waar ik nog niets van wist: een podcast waarin experts over verschillende onderwerpen aan het woord komen en je vertellen over alles waar je nog niks over wist. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen