Wenen: In de voetsporen van Gustav Klimt

De tijd voor stedentrips is weer aangebroken als de zomerse hitte plaats maakt voor aangename temperaturen. Wenen is een prachtige bestemming voor iedere kunstliefhebber, de stad is doordrenkt van artistieke geschiedenis en schoonheid. Een van de invloedrijkste figuren die de kunstscene van de stad beïnvloed, is Gustav Klimt. Zijn unieke stijl, symbolisme en revolutionaire benadering van kunst hebben Wenen een blijvende artistieke erfenis gegeven. Stap in de voetsporen van Klimt en verken de stad vanuit het perspectief van deze meesterlijke kunstenaar.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Wenen: In de voetsporen van Gustav Klimt

Klimt's Wenen: De geboorte van de Wiener Secession

De late 19e en vroege 20e eeuw markeerden een tijd van artistieke vernieuwing in Wenen. Gustav Klimt speelde een belangrijke rol in deze beweging en werd mede-oprichter van de Wiener Secession. De Secession kenmerkt zich als een groep kunstenaars die wilde breken met traditionele normen en streefde naar een frisse, moderne esthetiek. Een bezoek aan de Secession Building mag niet ontbreken als je in Klimt’s voetsporen wil treden. Met de opvallende gouden koepel voel je de invloed van Klimt en zijn tijdgenoten, dit was immers het gebouw van de nieuwe vereniging, waar tentoonstellingen met moderne kunst georganiseerd werden. Klimt schilderde een eerbetoon aan Beethoven’s negende symfonie die nog steeds hier te zien is. Bewonder Klimt’s 34 meter lange wandschildering die je meeneemt in een verhaal waarin de kunstenaar onheil, rampspoed maar ook de redding van de mensheid afbeeldt, en dit alles terwijl je luistert naar de muziek van Beethoven.  

Het Burgtheater: Klimt’s verfijnde plafondschilderingen

Tussen 1886 en 1888, creëerde de kunstenaar indrukwekkende plafondschilderingen in het befaamde Burgtheater van Wenen. Hij was slechts 24 jaar oud, aan het begin van zijn carrière en zijn stijl van schilderen was toen nog heel anders dan je misschien van hem kent. Je kan het theater natuurlijk bezoeken door een van de voorstellingen te gaan bekijken, maar een andere leuke optie zijn de rondleidingen die je meenemen door alle zalen en haar verhalen. 

De koffiecultuur van Wenen & Klimt

Wenen kent een sterke koffiecultuur. Het is niet een snelle espresso aan de bar zoals de Italiaanse buren hun dag beginnen, in Wenen is koffietijd een sociale aangelegenheid waar de tijd voor genomen moet worden. Dit resulteert in een enorm groot aantal koffiehuizen met allemaal heerlijke taartjes die te vinden zijn op bijna iedere straathoek van de stad. En dit was in de tijd van Gustav Klimt niet anders. Bezoek het Café Museum, waar Klimt vaak bijeenkwam met andere kunstenaars en intellectuelen van zijn tijd. Dit café biedt een sfeervolle plek om te ontspannen en te genieten van de artistieke ambiance die Klimt en zijn tijdgenoten hebben ervaren. 

De Kus - een van Klimt’s meest iconische werken

De Kus mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Een van Klimt's meest iconische werken, "De Kus," is een weergave van zijn kenmerkende stijl met gouden patronen en decoratieve elementen. Dit meesterwerk bevat zijn liefde voor symbolisme en de zoektocht naar innerlijke waarheid perfect samen. Bezoek het Belvedere-paleis, waar "De Kus" en andere beroemde Klimt-schilderijen te bewonderen zijn. De weelderige zalen van het paleis bieden een prachtige omgeving om te genieten van Klimt's visionaire kunst.

Schönbrunn Palace en Klimt’s begraafplaats

Voor iedere kunst- en geschiedenisliefhebber mag het Schönbrunn Palace de nummer één activiteit bij een bezoek aan Wenen. De pracht en praal van Schönbrunn Palace is genoeg om iedere geschiedenisliefhebber de hele dag bezig te houden. Maar wist je dat achter het paleis ook de Hietzinger Begraafplaats ligt? Bekend als de laatste rustplaats van beroemde Oostenrijkers zoals Franz Grillparzer, Otto Wagner en ja, Gustav Klimt.  Temidden van de pracht en praal die vaak wordt geassocieerd met kunstenaars, heeft het graf van Gustav Klimt een bescheidenheid die de essentie van de man weerspiegelt. Gelegen op de begraafplaats van Hietzing in Wenen, is het graf een ingetogen eerbetoon aan een van Oostenrijks meest iconische kunstenaars.

Gustav Klimt's artistieke nalatenschap leeft voort in Wenen. Zijn gedurfde visie en onderscheidende stijl hebben de stad en de kunstwereld blijvend beïnvloed. Terwijl je in de voetsporen van Klimt stapt, ontdek je niet alleen de rijke geschiedenis van Wenen, maar ook de tijdloze schoonheid en vernieuwende geest van deze meesterlijke kunstenaar.

Is Wenen nog net even een stukje te ver en wil je van Klimt’s werk genieten in Nederland? Haast je dan naar de Westergasfabriek waar de Fabrique Lumiere nog tot 3 september de expositie “Gold in Motion” heeft. 

Vergelijkbare artikelen