Weekendje weg: De meest Romeinse stad van Nederland!

Voor Romeinse invloeden hoef je niet helemaal af te reizen naar Italië! Hier in Nederland zijn er ook Romeinse opgravingen te vinden en organiseren wij binnenkort bij Proudies een super leuke avond over Rome! Wil je een weekendje weg naar de meest Romeinse stad van Nederland, boek dan nu je trip naar ‘Noviomagus’, wat we tegenwoordig kennen als Nijmegen! 

In samenwerking met

Weekendje weg: De meest Romeinse stad van Nederland!
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 6, 2024

Wist je dat deze stad tevens de oudste stad van Nederland is? Nijmegen heeft een rijke Romeinse geschiedenis waarover je vandaag de dag veel kunt leren. 

Historische wandelroutes  

In Romeinse tijden was Nijmegen een belangrijke militaire en handelsnederzetting door de ligging aan de Waal. De Romeinen woonden in dit gebied van ongeveer 20 voor Chr. tot 400 na Chr. Ze bouwden hier legerkampen, maar ook amfitheaters, tempels en natuurlijk badhuizen. Er zijn zowel door het centrum verschillende historische routes te bewandelen als in Nijmegen-Oost. Natuurlijk is het niet meer in de staat zoals het toen was, maar nog steeds zijn er opgravingen te zien. 

Museum de Bastei & Valkhof museum

Voor degenen die nog meer willen leren over de geschiedenis van het Romeinse Rijk in Nijmegen, raden we Museum de Bastei of Valkhof Museum (tijdelijk op een andere locatie) aan. Bij de bouwwerkzaamheden van het Bastei museum werden verschillende archeologische vondsten gevonden. Je vindt er Romeinse fundering uit de tweede eeuw, die waarschijnlijk diende als onderdeel van een havengebouw. Ook kan je er een tufstenen muur bewonderen uit de derde eeuw. Het Valkhof museum in Nijmegen heeft een uitgebreide collectie van Romeinse vondsten en geeft een mooi beeld van het leven in de stad tijdens de Romeinse tijd.

Badhuizen

De Romeinen waren dol op badhuizen. Dus deze tip is met een Romeinse knipoog. Ga tijdens je weekendje weg heerlijk een dag ontspannen bij Thermen Berendonck. 

Meer leren over Rome?

Wist je dat we bij Proudies op dinsdag 18 juni een prachtige Rome-avond organiseren? Kom genieten van heerlijk Italiaans wijntje in een prachtig historisch gebouw in Utrecht en leer alles over Rome tijdens deze crash course kunstgeschiedenis in Rome. Klik hier voor meer informatie. Vol = vol dus wees er snel bij!

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen