Steeds meer gepensioneerden kiezen ervoor om door te werken

De afgelopen jaren is er een opvallende toename van gepensioneerden die ervoor kiezen om door te werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Verschillende factoren, zoals financiële noodzaak, sociale interactie en de wens om actief en betrokken te blijven, dragen bij aan deze trend.

Pauline de Bruijn

By 

Pauline de Bruijn

Published 

Apr 13, 2023

Steeds meer gepensioneerden kiezen ervoor om door te werken

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de keuze van gepensioneerden om door te werken, is de financiële noodzaak. Door stijgende levenskosten en onvoldoende pensioenopbouw kiezen sommige ouderen ervoor om langer door te werken om aan hun financiële behoeften te voldoen.

Sociale interactie:

Voor veel gepensioneerden is sociale interactie een belangrijke motivator om door te werken. Door te blijven werken, blijven ze in contact met collega's en andere mensen, wat kan helpen om eenzaamheid en isolatie te voorkomen.

Actief en betrokken blijven:

Door te blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd kunnen ouderen actief en betrokken blijven bij de maatschappij. Dit kan een positief effect hebben op hun mentale en fysieke gezondheid, aangezien ze hun vaardigheden en kennis blijven gebruiken en bijdragen aan de samenleving.

Flexibele werkregelingen:

De toename van flexibele werkregelingen, zoals deeltijdwerk en freelancen, heeft het gemakkelijker gemaakt voor gepensioneerden om door te werken. Deze regelingen bieden hen de mogelijkheid om hun werkuren aan te passen aan hun behoeften en interesses.

Voor werkgevers:

Oudere werknemers kunnen ook enorm waardevolle toevoeging zijn voor een bedrijf. In een tijd waarin de vergrijzing toeneemt en steeds meer gepensioneerden ervoor kiezen om door te werken, is het voor werkgevers daarom belangrijk om open te staan voor oudere werknemers en de waardevolle bijdrage die zij kunnen leveren. Hieronder worden enkele voordelen van het aannemen van oudere werknemers uiteengezet en praktische tips gegeven voor het creëren van een inclusieve en ondersteunende werkomgeving.

Voordelen van oudere werknemers:

  1. Ervaring en kennis: Oudere werknemers brengen vaak jarenlange ervaring en expertise mee die van onschatbare waarde kunnen zijn voor een organisatie.
  2. Mentorschap en coaching: Oudere werknemers kunnen fungeren als mentoren of coaches voor jongere collega's, waardoor kennis wordt overgedragen en teams effectiever worden.
  3. Stabiliteit en loyaliteit: Oudere werknemers hebben vaak een grotere stabiliteit en loyaliteit, wat resulteert in lagere personeelsverloop en betere continuïteit binnen de organisatie.
  4. Diversiteit: Een divers personeelsbestand, inclusief oudere werknemers, kan leiden tot een breder scala aan ideeën, perspectieven en oplossingen, wat de creativiteit en innovatie kan stimuleren.

Een aantal praktische tips voor werkgevers:

  1. Leeftijdsvriendelijk wervingsbeleid: Zorg ervoor dat uw wervingsprocessen en vacatureteksten geen leeftijdsdiscriminatie bevatten en dat ze gericht zijn op vaardigheden en ervaring in plaats van leeftijd.
  2. Flexibele werktijden: Bied flexibele werktijden of deeltijdwerk aan om tegemoet te komen aan de behoeften en wensen van oudere werknemers, zoals gezondheidsproblemen of zorgverantwoordelijkheden.
  3. Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden: Bied oudere werknemers mogelijkheden om hun vaardigheden en kennis te verbeteren of bij te werken, zodat ze kunnen blijven groeien en bijdragen aan de organisatie.
  4. Ergonomische werkplek: Zorg voor ergonomische werkplekken die rekening houden met de fysieke behoeften van oudere werknemers, zoals verstelbare bureaustoelen en toetsenborden.
  5. Intergenerationele samenwerking: Stimuleer intergenerationele samenwerking door teams te creëren met werknemers van verschillende leeftijden, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaars sterke punten kunnen benutten.
  6. Gezondheids- en welzijnsprogramma's: Bied gezondheids- en welzijnsprogramma's aan die specifiek gericht zijn op de behoeften van oudere werknemers, zoals preventieve gezondheidszorg en ondersteuning bij het omgaan met chronische aandoeningen.

Conclusie:

De trend van gepensioneerden die ervoor kiezen om door te werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd lijkt voorlopig niet af te nemen. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en wensen van deze groep werknemers, aangezien zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de arbeidsmarkt en de samenleving.


Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0