Proudies Puzzels & Raadsels

Week 14

Rara wie ben ik: 

Edith Piaf

Édith Piaf, geboren als Édith Giovanna Gassion op 19 december 1915 in Parijs, Frankrijk, was een legendarische Franse chansonnière bekend om haar diep emotionele en krachtige stem. Haar bijnaam "de kleine mus" reflecteert haar kleine gestalte en immense vocale aanwezigheid. Piaf's muziek, vaak doordrenkt van thema's van liefde, verdriet en melancholie, weerspiegelde haar tumultueuze leven, inclusief een armoedige jeugd en persoonlijke tragedies. Enkele van haar beroemdste nummers, zoals "La Vie en rose" en "Non, je ne regrette rien", blijven tijdloze klassiekers. Haar passie en unieke talent brachten haar internationale roem, en ondanks haar vroegtijdige overlijden op 10 oktober 1963, blijft Édith Piaf een icoon van de Franse muziek en cultuur.

Maryline Monroe

Week 15

Rara wie ben ik:

Mijn genie schitterde in de wereld van de strips, waar ik leven blies in een universum vol kleurrijke en tijdloze karakters.

Geboren in een klein Belgisch stadje, verwierf ik faam door mijn creatieve geest en het vermogen om fantasierijke werelden te scheppen die zowel jong als oud betoverden.

Mijn meest beroemde creatie, een jonge verslaggever met een iconisch kuifje, werd een cultureel fenomeen en katapulteerde mijn werk naar internationale bekendheid.

In de schaduw van de atoomleeftijd en het koude-oorlogstijdperk, verkende ik grenzen van wetenschap en fictie, waarbij mijn held, wereldwijde avonturen beleefde die generaties boeiden en inspireerden.

Rara, wie ben ik?

Ik weet het antwoord >

Wist je dat

Wist je dat Nederland verantwoordelijk is voor de ontdekking van het element yttrium, een zeldzame aardmetaal? In 1794 identificeerde de Finse chemicus Johan Gadolin, werkzaam aan de Universiteit van Utrecht, yttriumoxide in het mineraal ytterbiet. Dit was de eerste ontdekking van een zeldzame aardelement, een groep elementen cruciaal voor moderne technologieën zoals smartphones, lasers, en kernreactoren.

Kruiswoord Puzzel