Recept: Feestelijk proosten met een uniek nieuwjaarstaartje!

In januari zijn er altijd nog veel nieuwjaarsborrels om op het nieuwe jaar te proosten. Natuurlijk horen daar ook feestelijke hapjes en taartjes bij. Bij Proudies presenteren we een recept dat borrels en taartjes combineert, namelijk met de Peruaanse nationale drank Pisco. Een super origineel taartje dat waarschijnlijk nog door niemand op je borrel eerder heeft geproefd, maar waarvan iedereen het recept zal vragen!

In samenwerking met

Recept: Feestelijk proosten met een uniek nieuwjaarstaartje!
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Ingrediënten:

Wij maakten kleine persoonlijke taartjes, maar je kan natuurlijk ook een grote taart maken. 

Voor de korst:

  • 200 gram koekjes (wij kozen voor amandelkoekjes, maar bv. boterkoekjes zullen ook lekker zijn)
  • 125 gram boter (gesmolten)
  • Of als je weinig tijd hebt; kant-en-klare bodempjes uit de supermarkt. 

Voor de vulling:

  • 10 limoenen (Sap van 10 limoenen en limoenrasp van 5 biologische limoenen)
  • 250 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels boter
  • 100 gram maïzena
  • 50 ml Pisco (te koop bij de betere drankzaken, of anders Italiaanse grappa gebruiken)
  • 6 eierdooiers

Voor het schuim:

  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • Wat extra suiker om te flamberen.

Instructies:

Stap 1: Bereid de korst

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng ze met gesmolten boter. Druk het mengsel stevig aan op de bodem van kleine taartvormpjes. 

Stap 2: Maak de vulling

Meng het limoensap, limoenrasp, suiker, vanillesuiker, zout, en 2 eetlepels boter in een pan. Breng aan de kook. Roer maïzena met koud water tot een mengsel en voeg het al roerend toe aan de pan. Laat het op laag vuur ongeveer 1 minuut indikken. Roer op het laatste de Pisco (of grappa) erdoorheen.

Stap 3: De taartjes

Split de eieren en bewaar het eiwit van 4 eieren in de koelkast. De 6 eierdooiers meng je voorzichtig door het limoenvulling die je in stap 2 hebt gemaakt.  Giet vervolgens de limoenvulling in de taartbodempjes en laat het ongeveer twee uur afkoelen en opstijven in de koelkast. 

Stap 4: Klop het schuim

Klop 4 eiwitten stijf met een snufje zout en voeg geleidelijk de 200 gram suiker toe. Blijf kloppen tot het schuim stijf en glanzend is. Zorg dat je een schone kom gebruikt die helemaal droog is, anders wordt het schuim niet goed stijf. 

Stap 5: Flamberen!

Het leukste gedeelte! Voor deze stap kan je een spuitzak of lepel gebruiken. Bij Proudies hadden we geen spuitzak, dus hebben we met een lepel de luchtige schuim genereus op de afgekoelde taartjes geschept. Laat je innerlijke Bourgondiër los en verdeel het schuim rijkelijk over de taartjes. 

Vervolgens hebben we er een klein beetje suiker over gestrooid en tot slot de taartjes geflambeerd. Heb je geen brander? Dan kun je ervoor kiezen om de taartjes in de ovengrill te bakken om het schuim te garen en een mooie lichtbruine kleur te geven. 

En dan: Proosten op het nieuwe jaar samen. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen