Vintage vondsten: tips en advies voor tweedehands schatten

Eigenlijk was ik altijd al fan van tweedehands, dus nieuw op mijn bucketlist is dit thema niet. Al zo’n 5 jaar geleden, in de tijd dat ik nog een stichting runde, organiseerde ik regelmatig kledingruilparty's voor 50+ vrouwen met een uitkering. Los van het plezier van het samenzijn werd er volop geruild, te kleine of amper gedragen jurkjes wisselden met de snelheid van het licht van eigenaar en iedereen ging met een big smile de deur uit. Eenmaal thuis werden de nieuw verworven schatten vaak via Whatsapp geshowd. Ik denk er nog vaak met veel plezier aan terug, reden waarom secondhand nu weer bovenaan de lijst van mijn favoriete bezigheden staat.

In samenwerking met

Vintage vondsten: tips en advies voor tweedehands schatten
Patty Knoops

Door 

Patty Knoops

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Praktisch gezien zitten er veel voordelen aan secondhand kopen, niet in de laatste plaats vanwege het duurzaam karakter. Zeker in de kledingsector is nog steeds sprake van kinderarbeid en vervuilende technieken, terwijl er tegelijkertijd enorme stapels kleding in de brand worden gestoken omdat luxe merken ervan gruwen dat dat peperdure ontwerp misschien door het gewone volk gedragen gaat worden. Grote winkelketens haasten zich ondertussen haute couture te vertalen in spotgoedkope versies, die vervolgens als de wiedeweerga worden aangeschaft door een gretige massa shopaholics. Eerlijk gezegd, been there, done that. Maar wijsheid komt met de jaren.   

Ik kan een halve dag fulmineren over wat er allemaal mis is met de consumptiemaatschappij, maar wil nu juist benadrukken waar ik in deze levensfase blij van kan worden. Daar valt secondhand shoppen dus onder. Liefst met een gelijkgestemde, want pareltjes scoren is net zoiets als schatgraven, dat werkt gewoon het lekkerst als je dat in gezelschap doet. Gelukkig zijn er dames met evenveel tijd en enthousiasme als ik, die direct in de startblokken staan als ik ze bel voor een zogenaamd ‘Appeltje/Eitje’.

We kennen inmiddels de beste adresjes en maken er een sport van om nieuwe plekken te spotten. De favoriete plekken bieden altijd een lunchtentje op loopafstand, want de inwendige mens dient versterkt te worden tijdens zo’n strooptocht. Er zit aanmerkelijk verschil tussen tweedehands en twintighands, dus we zijn kritisch bij een eventuele aanschaf. We zijn fan van de Appel&Ei winkels die in verschillende steden te vinden zijn. Je kunt er namelijk ook je te krappe/wijde/waarom-heb-ik-dit-ooit-gekocht spullen kwijt. Wordt het verkocht, dan krijg je een percentage uitbetaald. Zo niet, dan gaat het naar een goed doel zoals de plaatselijke kledingbank. Alle kleine beetjes helpen. 

Als gevorderde schatgravers gaan we graag de echte uitdaging aan: de Kringloopwinkels. Allang niet meer van het type ‘vlooienmarkt’ (als in muf en afgedragen), maar steeds meer frisfruitig met rekken op kleur en maat. Winkels zoals ‘Het Goed en Rataplan’ zijn goed georganiseerd met vaak leuke vintage schatten. Ik val zelf in de vintage categorie, hoewel je dat niet zou zeggen als je ons toevallig treft in een van de genoemde filialen. Dan zie je eerder een stel losgeslagen en overenthousiaste tieners op leeftijd.

Dus hierbij mijn top 5 tips voor optimaal vintage shoppen:

1. Ruimen, ruimen en nog eens ruimen! Zorg dat je eerst overzicht in je kast hebt zodat je weet welke stukken je zou willen toevoegen. Dat afgedragen jasje met rafelige kraag, je verschoten T-shirt of die broek met uitpuilende zakken en versleten knieën: in de kledingcontainer ermee.

2. Kijk wat je met de overige stukken in je kast wilt. Dat ongedragen want te kleine/te grote pak waar je maar geen afstand van kunt doen of dat in de winkel zo hippe ballenjasje waarin je op je achternichtje van zes lijkt: inleveren via Vinted, Appel&Ei of plaatselijke kleine vintage winkeltjes zodat je voormalige schatten nog wat opleveren.

3. Een handige tip als je gaat voor online aanschaf zoals bijvoorbeeld Vinted: kies voor merken die je al eerder hebt aangeschaft zodat de kans dat je de juiste maat kiest groot is. Daarnaast kun je bij Vinted selecteren op de staat van het kledingstuk: kies dan in ieder geval voor nieuw/bijna nieuw. Dat verkleint de kans dat je afgedragen stukken krijgt toegestuurd.

4. Denk ook eens aan Marktplaats of Marketplace (op Facebook). Hier kun je ook weer een selectie invoeren, bijvoorbeeld op kleur, maat, staat en eventueel merk. Ook kun je dan kiezen voor je eigen regio (dat bespaart weer verzendkosten en is ook beter voor het milieu).

5. En wat mij betreft de fijnste optie: organiseer een zogenaamde Swap- of kledingruilparty. Dat kun je natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt. Hoe groter, hoe meer organisatietalent van je verwacht wordt, maar dan is er wel heel veel keuze. Liever wat intiemer? Nodig een paar mensen uit en laat ieder zo’n 5-8 kledingstukken en accessoires meenemen. Wat hapjes en een drankje erbij en je hebt een topmiddag!

Secondhand maakt dus blij. Daarbij: een keer goed ruimen maakt je kledingkast een stuk overzichtelijker en creëert ruimte voor vervanging. En nee, niet als in Marie Kondo (minimalistisch is zo vorige eeuw) maar gewoon het oude eruit en het (bijna) nieuwe erin. Zo kun je nooit meer zeggen dat je niets hebt om aan te trekken.  

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen