Royal Delft Museum, Delft

In het midden van de zeventiende eeuw bevonden zich in Delft ruim dertig aardewerkfabrieken. De enige fabriek die hiervan overbleef was de Koninklijke Porceleyne Fles. De bijna vierhonderd jaar oude fabriek, waar al sinds 1653 het Delfts Blauw met de hand wordt gemaakt, is nu omgetoverd tot een bijzonder mooi museum. Je kunt nog altijd de schilders bezig zien met kwasten op het Delfts Blauw aardewerk. Bovendien leer je er alles over de geschiedenis van deze Delftse trots. Een van de bekendste verzamelaars van het Delfts Blauw was Mary Stuart (1662-1694), gehuwd met stadhouder Willem III. Zij hield van verse bloemen in huis en liet in Delft de, inmiddels beroemde, tulpenvazen maken. In 1887 schonk Koning Willem III zijn privécollectie Delfts aardewerk aan de Porceleyne Fles, met als voorwaarde dat deze collectie binnen het bedrijf zou worden tentoongesteld. Naast deze exclusieve collectie, vind je ook een historische collectie met Delfts Blauw afkomstig uit de tweeëndertig voormalige fabrieken, gemaakt tussen 1653 en nu. 

In samenwerking met

Royal Delft Museum, Delft
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Apr 25, 2024

Op een woensdagmiddag ga ik samen met mijn jongste kleinzoon naar Delft. Voor kinderen vanaf acht jaar is er een audiotour bij de kassa. Tijdens het luisteren naar de verhalen over de geschiedenis van het aardewerk kun je punten verdienen door onderweg vragen te beantwoorden. Nadat je alles hebt ingevuld, mag je bij  de receptie een prijsje ophalen. Echter lijkt  mijn kleinzoon hierin op zijn oma, hij kijkt liever met zijn ogen dan dat hij luistert met zijn oren. We bewonderen samen het tegeltableau van de Nachtwacht van Rembrandt dat op ware grootte is nageschilderd, een van de pronkstukken. We wandelen door de binnentuin met pilaren, tegeltableaus, keramische voorwerpen en een fontein uit de negentiende en twintigste eeuw. In het monumentale pand zijn de wanden hier en daar  bekleed met cloisonné tegels. Binnen deze vorm van tegelwerk worden de kunstvoorwerpen voorzien van een metalen ondergrond en met emaille overdekt in verschillende motieven en patronen. Heel leuk zijn ook de bekende Nijntje beeldjes van Dick Bruna, met de fabricage van deze moderne keramiek startte de Porceleyne Fles in 1988. Sinds 2012 is er de moderne lijn Blue D1653 bijgekomen, waarbij wit aardewerk met een 'touch of blue' is gedecoreerd. Nederlands meest bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher (1952) heeft de serie Royal Blue Dragon geïntroduceerd en speciaal voor het Chinese jaar van de draak in 2024 heeft hij een set ontworpen bestaande uit drie draken borden; de Water Dragon, de Tribal Dragon en de Blue Dragon. En uiteraard besteedt het museum veel aandacht aan de in Delft geboren, zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer. Er zijn tegels beschilderd met vijf van zijn bekendste werken: het Meisje met de Parel, Gezicht op Delft, Straatje van Vermeer, het Melkmeisje en het Meisje met de Gitaar. Aan het einde van de museumtour kom je bij de speciale tentoonstelling van Pablo Picasso (1881-1973). Tot en met mei 2024 zijn keramiek van Pablo Picasso, waaronder stukken in bruikleen van het Design Museum in Den Bosch, en een aantal van zijn schilderijen te bewonderen. 

Na afloop nemen we nog een kijkje in de grote museumwinkel, waar je grote en kleine Delfts blauwe souvenirs kunt kopen. Van tulpenvazen tot wandborden, serviezen en kunstvoorwerpen; te veel om op te noemen. Het museum heeft ook zijn eigen eetgelegenheid, genaamd Brasserie 1653. De koffie en thee worden uiteraard geserveerd in Delfts Blauwe kopjes, en de lunchgerechten op Delfts Blauw servies. Met mooi weer zit je heerlijk op het terras of in de serre met uitzicht over de prachtige binnentuin.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen