Elke week duiken we in de wereld van filosofie, verkennen we tijdloze ideeën en denkers, en onderzoeken we hoe oude wijsheden relevant zijn voor het moderne leven.
Wekelijkse gidsen en inzichten gericht op persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn en het bereiken van je volledige potentieel.
Tweewekelijkse verkenningen van de diepere betekenissen en doelen in het leven, van spiritualiteit tot persoonlijke missies en alles daartussenin.
Eens in de twee weken belichten we de dynamiek van menselijke connecties, met inzichten en advies voor het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties.
Verken met ons de persoonlijke avonturen van onze ambassadeurs, die authentieke verhalen delen over hun reis door het leven.
Met de uitdrukking "Kindjes die vragen, worden overgeslagen" zijn velen van ons opgegroeid. Als kind heb je waarschijnlijk geleerd om niet te zeuren en vooral niet te vragen, maar ook grenzen aangeven was nog niet echt een thema dat veel voorkwam in de opvoeding. En bescheidenheid en geduld hebben ongetwijfeld hun waarde, maar is er iets te zeggen voor het vaker uitspreken van onze behoeften? Kunnen we iets leren van de nieuwe generaties, zoals Generatie Z, die lijkt te floreren in het uiten van hun behoeften en grenzen?
In de afgelopen decennia hebben technologie, globalisering en veranderende familiedynamieken het concept van grootouderschap radicaal veranderd. Waar grootouders ooit een rol hadden die zich voornamelijk concentreerde op het doorgeven van tradities en erfgoed, zijn ze nu steeds meer betrokken bij het dagelijks leven van hun kleinkinderen, mede dankzij technologische vooruitgang. In dit artikel duiken we diep in de nuances van het moderne grootouderschap.
Je bent niet dezelfde persoon als je 10, 20 of 30 jaar geleden was, waarschijnlijk jouw partner ook niet. Dan lijkt de volgende uitspraak overbodig, maar ook jouw (werk)relaties is niet hetzelfde en zal veranderen. Toch verwachten we soms van mensen dat dingen wel hetzelfde blijven, of vinden we bepaalde verandering moeilijk. Langdurige relaties zijn als een reis die door de tijd evolueert. Ze kennen hoogte- en dieptepunten, blijvende herinneringen en de mogelijkheid tot voortdurende groei. Een van de cruciale aspecten van groei in een relatie is het vermogen om oude patronen, verwachtingen en dynamieken los te laten om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen. In dit artikel verkennen we het belang van loslaten in langdurige relaties, of dat nou persoonlijke of werkrelaties zijn en hoe je hier in kan groeien en je blijven ontwikkelen.
In een wereld waarin schermtijd net zo alledaags is als een ochtendwandeling en waar avocado-toast de nieuwe boterham met pindakaas lijkt te zijn, is het duidelijk dat de opvoeding van vandaag de dag een eigen unieke reis is. Terwijl grootouders met nostalgische gevoelens terugdenken aan de dagen van stapelblokken en touwtjespringen, ontdekken moderne ouders een landschap dat wordt beïnvloed door technologie en voeding bewustzijn.
In de veelzijdige en snel evoluerende wereld van vandaag wordt het steeds belangrijker om niet alleen je vaardigheden en talenten te begrijpen, maar ook om te weten waar je ware potentieel ligt. Gay Hendricks introduceerde dit concept in zijn boek "The Big Leap," waarin hij spreekt over de Zone of Genius. Maar wat betekent het echt om in je Zone of Genius te werken, en hoe kun je deze staat bereiken? Laten we dieper ingaan op deze fascinerende en levensveranderende zone.
In de Nederlandse taal is het woordje 'nog' veelzijdig en wijdverspreid. Hoewel het in vele contexten wordt gebruikt, kan het soms denigrerend overkomen, vooral in gesprekken met ouderen. Dit artikel onderzoekt de nuances van dit kleine woord en presenteert vier voorbeelden van situaties waarin het woordje 'nog' denigrerend kan worden geïnterpreteerd.
Hoezo straf? Omdat een kind niet doet wat er afgesproken is? Omdat een kind niet ‘luistert’? Is straf daar een remedie voor? Of wil je als (groot)ouder iets in het kind stampen waardoor het kind een soort ‘robot’ wordt die jij programmeert? Ik stel het hier even heel zwart wit, maar toch zou het fijn zijn als je erover nadenkt en voelt hoe het voor jou voelt om te straffen.
Als ik nu, 67 jaar, terugkijk naar mijn geleefde leven en alle zegeningen tel, zie ik ook waar ik me ‘druk’ over maakte in het leven. Ik ben nu bewust dat het ook soms dwalingen waren die mij druk gaven en misschien al ontstonden in mijn kindertijd. Ik geloof dat het leven iedereen uitdaagt om te leren, om ons authentieke zelf te ontdekken en vorm te geven. In het najaar van mijn leven merk ik dat er best nog wat delen van mezelf in de schaduw weggedrukt staan. Delen die ik geen ruimte heb gegeven omdat het ooit niet veilig voelde. Delen die ik al als klein kind in de schaduw gezet had. Ik dacht destijds: “Wacht maar als ik later groot ben, dan mag ik zelf bepalen. Dan laat ik wel zien wie ik ben.” Ik ben aan deze gedachte trouw gebleven.
Veranderingen zijn onvermijdelijk in het leven. Of het nu gaat om grote veranderingen, zoals het switchen van carrière of het verhuizen naar een nieuwe stad, of om kleinere veranderingen in onze dagelijkse routine, ze brengen altijd een zekere mate van onzekerheid met zich mee. Het kan eng zijn om uit onze comfortzone te stappen en het onbekende tegemoet te treden. Toch is het juist door het durven voor jezelf te gaan en veranderingen te omarmen dat we persoonlijke groei en voldoening kunnen ervaren. Bij Proudies gingen we op zoek naar rolmodellen en we interviewden Christine Voncken-Rutten. Een gedreven en gepassioneerde vrouw die koos voor haar weg in alternatieve geneeswijze, in een tijd waar nog bijna niemand dat deed. Samen met haar blikken we terug op keuzes, gevolgen, maar vooral prachtige resultaten.