Wekelijkse diepgaande kijk op de meest opwindende digitale ontwikkelingen en trends die onze wereld en de manier waarop we leven en werken vormgeven.
Elke week verkennen we de nieuwste innovaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, en hoe technologie bijdraagt aan een groenere toekomst.
Eens in de twee weken bieden we inzicht en training in de essentiële technologische vaardigheden van vandaag, om je voor te bereiden op de digitale wereld van morgen.
OpenAI, een start-up gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie uit San Francisco, heeft onlangs een nieuwe versie van hun populaire chatbot, ChatGPT, geïntroduceerd. Net als Siri van Apple en Alexa van Amazon, kan deze bijgewerkte bot communiceren met gebruikers in gesproken woorden, waardoor een natuurlijkere interactie mogelijk wordt.
Het is geen verrassing dat de Europese Unie haar aandacht heeft gericht op de zes techgiganten die momenteel als de meest invloedrijke ter wereld worden beschouwd. Met als doel de excessieve omvang en invloed aan te pakken, bereidt de EU zich voor om deze techreuzen aan strengere voorschriften te onderwerpen. Deze eliteclub omvat Apple, Alphabet (de moedermaatschappij van Google), Amazon, Meta (de kracht achter WhatsApp, Instagram en Facebook), Microsoft, en ByteDance (bekend van TikTok). De EU heeft hen nu op de radar staan en legt drastische veranderingen op.
In Walter Isaacsons nieuwe biografie van de rijkste persoon ter wereld probeert de auteur op verschillende momenten greep te krijgen op de miljardair-ondernemer die hij twee jaar lang heeft gevolgd. Isaacson was aanwezig bij vergaderingen, kreeg een inkijkje in e-mails en teksten, en voerde "tientallen interviews en late avondgesprekken". Isaacson beschrijft Musk als een wispelturig "volwassen kind", die vroeger in Zuid-Afrika genadeloos werd gepest totdat hij groot genoeg was om zijn pestkoppen te verslaan. Musk praat openlijk over het hebben van het syndroom van Asperger, wat hem "slecht in staat maakt om sociale signalen op te pikken". Zoals mensen die dicht bij hem staan bevestigen, ontbreekt het hem aan empathie, iets wat Isaacson beschrijft als iets wat onderdeel van hemzelf is.
We zwemmen in de spullen. Als het voor jou niet om een uitpuilende kledingkast gaat, dan wel in de meest letterlijke zin; de plastic soep. Er zijn ontelbare initiatieven om het gros van deze dingen een nieuw leven te geven. Kledingcontainers, apps zoals Vinted en Sellpy, of het vragen van statiegeld op blikjes, maar er zijn natuurlijk ook creatieve manieren om met overconsumptie en afval om te gaan. En een aantal Nederlandse kunstenaars loopt mee in de voorhoede.
De bovenstaande afbeelding, genaamd "Théâtre D'opéra Spatial," won nu een jaar geleden de eerste plaats in een kunstwedstrijd in Colorado, Verenigde Staten. Niet gek, toch? Zeker wel, vooral als je bedenkt dat deze afbeelding volledig is gegenereerd door een AI-kunstenaar. Midjourney is een van de groeiende programma's van AI-beeldgeneratoren - andere voorbeelden zijn Google Research's Imagen en OpenAI's DALL-E 2. Iedereen kan Midjourney gebruiken via internet, waardoor het heel eenvoudig is om zelf ook afbeeldingen te genereren.
Vegetarisch eten is een beweging die door de jaren heen steeds meer aandacht en volgelingen heeft gekregen. Terwijl sommigen kiezen voor een vegetarische levensstijl om ethische redenen of gezondheidsvoordelen, speelt klimaatverandering ook een grote rol in deze beslissing. Maar hoe toegankelijk en praktisch is het voor de gemiddelde persoon om vegetarisch te eten? En hoe helpt het daadwerkelijk in de strijd tegen klimaatverandering?
Het Draaikolk sterrenstelsel, oorspronkelijk ontdekt in 1773 door de Franse astronoom Charles Messier en beter bekend als 'M51', heeft altijd de aandacht van ruimteliefhebbers getrokken. De laatste doorbraak? Een adembenemende opname gemaakt door de krachtigste telescoop ooit: de James Webb Ruimtetelescoop.
De herfst, die met de start van september in aantocht is, is een tijd van verandering. De dagen worden korter, de nachten langer, en het weer wordt kouder. Voor veel mensen kan dit een uitdaging zijn om in de ochtend op de been te komen. Een ochtendroutine kan daarbij helpen. Een ochtendroutine is een reeks activiteiten die je elke ochtend uitvoert. Deze activiteiten kunnen variëren van mediteren en stretching tot het lezen van de krant en ontbijten.
De noodzaak rondom het verkleinen van onze ecologische voetafdruk lijkt met de dag duidelijker te worden. Dat blijkt niet alleen uit alle mediaberichten en rapporten, maar ook uit de hoeveelheid uitvindingen omtrent duurzaamheid in huis die de markt betreden. Van waterzakken tot slimme zonnebloemen. Zijn het echt hoopvolle innovaties waarvoor we naar de winkel dienen te rennen, of zien we de essentie van het probleem over het hoofd?