Zomereenzaamheid onder ouderen: Stichting Met je hart zet zich in

Voor veel ouderen kan de zomerperiode een extra stille tijd zijn. Terwijl (klein)kinderen genieten van hun vakantie en sociale activiteiten tot stilstand komen, blijven ouderen achter en kunnen ze zich geïsoleerd voelen. Stichting Met je hart speelt hierop in met haar campagne tegen zomereenzaamheid. Initiatiefnemer Babs van Geel van Met je hart en Lucie, bijna 90 jaar oud, delen hun ervaringen en inzichten over dit onderwerp.

In samenwerking met
Pauline de Bruijn

Door 

Pauline de Bruijn

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Zomereenzaamheid onder ouderen: Stichting Met je hart zet zich in

De zomer staat bekend als een tijd van vakantie, ontspanning en plezier. Veel gezinnen trekken eropuit en genieten van de lange zomerse dagen. Voor ouderen kan dit echter een dubbel gevoel oproepen. Terwijl ze blij zijn voor hun (klein)kinderen die mooie herinneringen maken, kan het ook eenzaamheid veroorzaken bij degenen die achterblijven. Babs van Geel, initiatiefnemer van Stichting Met je hart, begrijpt dit probleem maar al te goed.

Met je hart is een organisatie die zich inzet voor een samenleving waarin niemand zich eenzaam voelt. Ze organiseren verschillende activiteiten en ontmoetingen voor ouderen, met als doel hun sociale isolement te doorbreken. Nu breiden ze hun inspanningen uit naar de zomerperiode met hun campagne tegen zomereenzaamheid.

Babs van Geel legt uit waarom deze campagne zo belangrijk is: "De zomer kan een extra stille tijd zijn voor ouderen. Veel van hen missen de aanwezigheid en de levendigheid van hun (klein)kinderen. Bovendien liggen veel sociale activiteiten stil tijdens de zomermaanden. Met onze campagne willen we dit probleem onder de aandacht brengen en laten zien dat er manieren zijn om ouderen te ondersteunen en hen een mooie zomer te bezorgen."

Lucie, bijna 90 jaar oud en een deelnemer aan activiteiten van Stichting Met je hart, deelt haar ervaringen: "Normaal gesproken zie ik mijn kleinkinderen regelmatig, maar in de zomer zijn ze altijd weg. Dat kan soms eenzaam voelen. Maar dankzij Stichting Met je hart heb ik andere mensen ontmoet en doe ik mee aan leuke activiteiten. Het helpt me om de zomer door te komen en me minder eenzaam te voelen."

De campagne tegen zomereenzaamheid van Stichting Met je hart benadrukt het belang van aandacht, betrokkenheid en verbinding. De stichting wil laten zien hoe eenvoudig het is om een oudere te helpen. Babs moedigt aan: "Spreek gewoon een oudere aan in de zomer, op straat of in de supermarkt. Maak een praatje of nodig hem of haar uit voor een kopje koffie of thee. Je zult merken hoeveel dit voor ouderen betekent. En niet alleen voor hen, want vaak hebben ze bijzondere levensverhalen en wijsheid te delen."

Voor vakantiegangers heeft Babs ook suggesties: "Stuur een kaartje, bel even op of deel een paar foto's. Laat ouderen weten dat ze niet vergeten zijn." Lucie beaamt dit: "Een kaartje betekent dat iemand aan mij denkt. Dat is voor mij van onschatbare waarde."

De zomercampagne van Stichting Met je hart tegen zomereenzaamheid roept op tot bewustwording en actie. Het doel is om ouderen een warme en betekenisvolle zomer te bezorgen, ondanks de afwezigheid van familie en verminderde sociale activiteiten. Door gezamenlijk op te staan tegen zomereenzaamheid kunnen we een verschil maken en ervoor zorgen dat ouderen zich gesteund voelen in deze vaak stille periode.

Meer informatie

Voor meer informatie over Stichting Met je hart en hoe je kunt bijdragen aan het verminderen van zomereenzaamheid onder ouderen, kun je terecht op hun website: zie hier.

Bron foto: VWS en eentegeneenzaamheid.nl

Vergelijkbare artikelen