NAVO kiest Nederland als hoofdkantoor voor nieuwe innovatiefonds

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) heeft onlangs aangekondigd dat Nederland is gekozen als de locatie voor het nieuwe €1 miljard NAVO innovatiefonds (NIF). Het fonds is opgezet om innovatie en technologische ontwikkeling te stimuleren binnen de NAVO-lidstaten en zal worden gebruikt om te investeren in belangrijke gebieden zoals cyberveiligheid, kunstmatige intelligentie en autonome systemen.

Pauline de Bruijn

By 

Pauline de Bruijn

Published 

Apr 3, 2023

NAVO kiest Nederland als hoofdkantoor voor nieuwe innovatiefonds

NIF is een durfkapitaalfonds van meerdere soevereine staten dat zich zal richten op investeringen in startende bedrijven in de beginfase en andere durfkapitaalfondsen die zich bezighouden met (dual-use) opkomende en disruptieve technologieën - te gebruiken in militaire en defensietoepassingen. Deze omvatten: kunstmatige intelligentie; big-data verwerking; quantum technologieën; autonomie; biotechnologie en menselijke verbetering; nieuwe materialen; energie; voortstuwing en ruimte. Deze technologieën zijn allemaal van cruciaal belang voor de veiligheid van de NAVO-lidstaten en het vermogen om zich aan te passen aan een veranderende veiligheidsomgeving.

"Dit stelt de NAVO in staat om in het innovatie-ecosysteem te stappen voor de voordelen van onze veiligheid en verdediging", zei David van Weel, assistent-secretaris-generaal voor opkomende veiligheidsuitdagingen van de NAVO, in een verklaring. De beslissing van het bestuur om de investeringsbeheerder van NIF in Nederland te vestigen "markeert een belangrijke mijlpaal in de oprichting van dit historische fonds", voegde hij eraan toe.

Een belangrijk voordeel van Nederland ten opzichte van andere bieders is dat de financiële marktregulator van het land (AFM) een relatief snel toelatingsproces heeft, meldt het Financieele Dagblad onder verwijzing naar NAVO-bronnen. En volgens dezelfde bronnen lijkt Amsterdam de voorkeurslocatie te zijn voor het hoofdkantoor van NIF, hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen. Daarnaast is de keuze voor Nederland als locatie voor het nieuwe innovatiefonds is geen toeval. Nederland heeft een sterke reputatie als innovatief land en is de thuisbasis van veel succesvolle technologiebedrijven en startups. Het land heeft ook een zeer goed ontwikkelde infrastructuur voor innovatie en technologische ontwikkeling, met vele onderzoekscentra en universiteiten die wereldwijd bekend zijn om hun expertise op het gebied van technologie en wetenschap.

Het nieuwe innovatiefonds zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de NAVO-lidstaten. Het zal worden gebruikt om te investeren in projecten die zich richten op belangrijke gebieden zoals cyberveiligheid, kunstmatige intelligentie en autonome systemen.

De oprichting van het nieuwe innovatiefonds is ook een belangrijke stap in de richting van een meer geïntegreerde en gecoördineerde NAVO. Het fonds zal worden beheerd door een speciale raad van NAVO-lidstaten en zal worden gefinancierd door bijdragen van alle lidstaten. Dit zal ervoor zorgen dat alle lidstaten betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en dat er een meer gecoördineerde aanpak is voor de ontwikkeling van technologieën die van belang zijn voor de veiligheid van de NAVO-lidstaten.

Kortom, de keuze voor Nederland als locatie voor het nieuwe innovatiefonds is een belangrijke stap in de richting van een meer geïntegreerde en gecoördineerde NAVO. Het fonds zal een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de NAVO-lidstaten en zal bijdragen aan een meer veilige en stabiele wereld.

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0