Keith Richards

De muziekwereld kent vele iconen, maar er is er maar één zoals Keith Richards. Deze legendarische gitarist, geboren op 18 december 1943 in Dartford, Kent, heeft de rock-'n-rollwereld al bijna zes decennia lang vormgegeven. Als medeoprichter van The Rolling Stones, heeft Richards de tand des tijds getrotseerd en blijft hij, ondanks zijn gevorderde leeftijd, een krachtige aanwezigheid op het podium. Dit artikel belicht het leven, de carrière en de nalatenschap van Keith Richards, de onverwoestbare gitarist van The Rolling Stones.

Pauline de Bruijn

By 

Pauline de Bruijn

Published 

Apr 11, 2023

Keith Richards

Vroege jaren en oprichting van The Rolling Stones

Keith Richards ontmoette Mick Jagger op de middelbare school, maar het was pas toen ze elkaar opnieuw tegenkwamen op het station van Dartford dat hun muzikale samenwerking begon. Beiden deelden een passie voor blues en R&B, wat hen inspireerde om samen met Brian Jones, Ian Stewart, Charlie Watts en Bill Wyman The Rolling Stones op te richten in 1962.

In de beginjaren van de band speelden ze voornamelijk covers van Amerikaanse blues- en R&B-artiesten, maar al snel begonnen Richards en Jagger met het schrijven van eigen nummers. Ze ontwikkelden een vruchtbare samenwerking, met Richards als de belangrijkste muzikant en Jagger als zanger en tekstschrijver. Hun eerste grote hit, "(I Can't Get No) Satisfaction", vestigde hun naam als één van de grootste rockbands ter wereld.

Stijl en invloed

Richards staat bekend om zijn innovatieve gitaarspel, waarbij hij vaak open stemmingen en onconventionele akkoorden gebruikt. Zijn kenmerkende '5-snarige gitaar' en het gebruik van de 'open G'-stemming hebben veel gitaristen geïnspireerd. Richards' rauwe en ongepolijste stijl is een essentieel onderdeel van het geluid van The Rolling Stones en wordt vaak geassocieerd met de rebellie en energie van rock-'n-roll.

Naast zijn invloed op de gitaar heeft Richards ook bijgedragen aan de algemene muzikale richting van The Rolling Stones. Samen met Jagger heeft hij talloze hits geschreven, waaronder "Gimme Shelter", "Jumpin' Jack Flash" en "Brown Sugar". De band heeft meer dan 200 miljoen albums verkocht, waardoor ze één van de bestverkopende bands in de geschiedenis zijn.

Turbulent leven en overlevingsvermogen

Richards staat niet alleen bekend om zijn muzikale talent, maar ook om zijn turbulente levensstijl en indrukwekkende overlevingsvermogen. Hij heeft jarenlang geworsteld met drugs- en alcoholverslavingen, wat vaak tot confrontaties met de autoriteiten leidde. Toch is hij erin geslaagd om een langdurige en succesvolle carrière in de muziek te handhaven.

Hedendaagse carrière en nalatenschap

Keith Richards blijft actief in de muziekwereld, ondanks zijn leeftijd. The Rolling Stones toeren nog steeds de wereld rond en trekken enorme menigten. Richards heeft ook een solocarrière, met albums als "Talk Is Cheap" (1988) en "Crosseyed Heart" (2015). In 2010 publiceerde hij zijn autobiografie, "Life", die wereldwijd lovende kritieken ontving en inzicht bood in zijn turbulente leven en carrière. Zijn invloed strekt zich uit tot ver buiten de rock-'n-roll. Richards wordt gezien als een cultuuricoon en zijn levensstijl en imago hebben veel andere muzikanten en kunstenaars geïnspireerd. Zijn nalatenschap wordt erkend door talrijke prijzen en onderscheidingen, waaronder opname in de Rock and Roll Hall of Fame en de Songwriters Hall of Fame. Keith Richards wordt ook geprezen voor zijn filantropische inspanningen. Hij heeft deelgenomen aan verschillende liefdadigheidsconcerten en steunt organisaties zoals Save the Children, het Rode Kruis en de Elton John AIDS Foundation. Door zijn bijdragen aan de wereld van muziek en zijn inzet voor goede doelen, heeft Richards een blijvende impact gehad op zowel de muziekindustrie als de samenleving als geheel.

Wat je misschien nog niet wist over Keith Richards:

  1. Kindacteur: Voordat hij zich volledig op muziek concentreerde, verscheen Richards als kindacteur in een toneelstuk op de middelbare school. Hij speelde in een productie van "Oliver Twist" en vertolkte de rol van Artful Dodger.
  2. Oorlogsheld als vader: Keith's vader, Bert Richards, was een fabrieksarbeider en voormalig bokser. Hij diende in het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en maakte deel uit van de geallieerde landing op de stranden van Normandië op D-Day.
  3. Inspiratie voor Captain Jack Sparrow: Johnny Depp heeft toegegeven dat hij het personage van Captain Jack Sparrow in de "Pirates of the Caribbean"-films deels heeft gebaseerd op Keith Richards. Depp heeft Richards omschreven als "een levende legende" en "een inspiratiebron." In feite verscheen Richards in twee van de films als de vader van Captain Jack Sparrow.
  4. Keith's bibliotheek: Richards is een fervent lezer en bezit een uitgebreide bibliotheek met meer dan 3.000 boeken. Hij heeft een bijzondere interesse in geschiedenis en literatuur en heeft gezegd dat hij in een ander leven graag bibliothecaris zou zijn geweest.
  5. Bijnaam "Keef": Keith Richards wordt vaak liefkozend "Keef" genoemd door zijn fans en vrienden. Deze bijnaam is ontstaan door de manier waarop zijn voornaam wordt uitgesproken in het Cockney-accent, een dialect dat in het oosten van Londen wordt gesproken.
  6. Ontsnapt aan de dood: In 2006, op 62-jarige leeftijd, ontsnapte Richards aan de dood na een val uit een palmboom in Fiji. Hij liep een hersenschudding op en moest een operatie ondergaan om bloed uit zijn hersenen te verwijderen.
  7. Geen fan van Led Zeppelin: Ondanks zijn liefde voor rock-'n-roll, heeft Richards in interviews aangegeven dat hij geen fan is van de legendarische rockband Led Zeppelin. Hij vond dat de band te veel nadruk legde op lange gitaarsolo's en te weinig op de essentie van rock-'n-roll.
  8. Ontmoeting met Chuck Berry: Keith Richards is een groot bewonderaar van Chuck Berry en heeft zijn invloed op zijn eigen gitaarspel erkend. In 1986 organiseerde Richards een eerbetoonconcert voor Berry, maar bij hun eerste ontmoeting kreeg hij een klap van Berry, omdat hij per ongeluk aan Berry's gitaar had gezeten.

Hoewel Keith Richards een publiek figuur is, zijn er zeker aspecten van zijn leven die minder bekend zijn bij het grote publiek. Deze feiten geven een breder beeld van de man achter de gitaar en dragen bij aan het begrip van zijn unieke persoonlijkheid.

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0