Hoyte van Hoytema

De Hollywood kaskraker Oppenheimer lijkt het internet de afgelopen weken te regeren en tegelijkertijd is het veel mensen ontgaan dat de film vast is gelegd door een cinematograaf van Hollandse bodem: Hoyte van Hoytema. Zijn opvallende werk aan films als "Interstellar" en "Dunkirk" leverde hem desalniettemin wereldwijde erkenning op. Tweemaal werd hij gezegend met Academy Award nominaties. Toch is hij bij velen nog redelijk onbekend, daarom vertellen we je meer over dit Nederlandse talent.

In samenwerking met
Eva Grandia

Door 

Eva Grandia

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Hoyte van Hoytema

Bron afbeelding: Zomergasten

De regisseur is van Nederlands-Zweedse komaf en werd geboren in Zwitserland. Niet geheel onverwachts is daarom ook het feit dat hij zijn carrière begon in Zweden en in 2008 doorbrak met de film "Låt den rätte komma in" (Let the Right One In). Zijn opleiding volbracht hij daarentegen in Polen, aan de Poolse Nationale Filmschool in Łódź. In eerste instantie was hij van plan om zijn opleiding te volgen aan de Filmacademie in Nederland, maar daar is hij tweemaal afgewezen. 

Misschien verbleekt het aanbod in ons kikkerlandje naast alle avonturen die mogelijk zijn in de rest van de wereld, toch heeft Hoyte zijn Nederlandse achtergrond nooit verloochend. In Oppenheimer bestaat een deel van de tekst van hoofdrolspeler Cillian Murphy uit Nederlandse zinnen. In een interview vertelt de acteur dat Hoyte, die nog altijd vloeiend Nederlands spreekt, deze door middel van voice memos aan hem geleerd heeft. 

Dat de cinematograaf de Nederlandse taal nog altijd vloeiend beheerst is ook te horen aan zijn bezoek aan Zomergasten. Zo vertelt hij presentator Theo Maassen over zijn jeugd in Brabant, maar hij geeft ook antwoord op een veelgestelde vraag: ‘Wat is nou eigenlijk een 70 mm film?’. Voor de uitgebreide uitleg verwijzen we je graag door naar de aflevering. We kunnen wel verklappen dat zijn antwoord van veel kennis betuigt. Het verbaast overigens niet, Van Hoytema staat bekend om zijn veelzijdigheid en het vermogen om te werken met verschillende filmformaten. Hij heeft gewerkt met 35mm-film, 65mm IMAX-film en digitale camera's, en weet deze technologieën op meesterlijke wijze te combineren om unieke visuele ervaringen te creëren.

Wij kunnen nu al niet wachten om het volgende werk van de getalenteerde, Nederlandse Hoyte van Hoytema te bewonderen. En na het zien van Oppenheimer is dit verlangen enkel een stukje meer geworden.  

Vergelijkbare artikelen