De lekkerste gerechten voor het aspergeseizoen

Of het nou al Asperge Donderdag is geweest of niet, wat ons betreft is het aspergeseizoen van start. Alhoewel de traditionele asperge met ham, ei en hollandaise saus natuurlijk favoriet is bij iedere asperge liefhebber, willen we je via deze wijze kennis laten maken met een aantal nieuwe manieren om het witte goud te verwerken in de keuken. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. 

Eva Grandia

By 

Eva Grandia

Published 

Apr 11, 2023

De lekkerste gerechten voor het aspergeseizoen
  1. Witte asperges met burrata | Lunch of voor-/bijgerecht

Ingrediënten:

  • 500 g witte asperges
  • 1 bol burrata
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper
  • verse basilicumblaadjes, gehakt

Kookinstructies:

  1. Schil de asperges zorgvuldig en verwijder de harde uiteinden. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 4 cm.
  2. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de asperges toe en kook ze ongeveer 6-8 minuten, of totdat ze zacht zijn.
  3. Laat de asperges uitlekken en leg ze op een serveerschaal.
  4. Verhit de olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze ongeveer 30 seconden, of totdat de knoflook geurig is.
  5. Haal de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Leg de burrata op de asperges en giet het knoflook-citroenmengsel eroverheen.
  7. Bestrooi met gehakte basilicumblaadjes en serveer onmiddellijk.

2.  Spiesjes met garnalen en asperges | Voorgerecht of voor op de BBQ

Ingrediënten:

  • 500 g witte asperges
  • 500 g gepelde garnalen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • zout en peper
  • tzatziki-saus voor het serveren

Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges zorgvuldig en snijd de harde uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 5 cm.
  2. Rijg de asperges en garnalen om en om op spiesjes en leg ze op een bord.
  3. Meng de olijfolie, knoflook, citroensap, dille, zout en peper in een kleine kom. Bestrijk de spiesjes met het oliemengsel.
  4. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en leg de spiesjes erop. Grill de spiesjes 2-3 minuten aan elke kant, of totdat de garnalen gaar zijn en de asperges licht geblakerd zijn.
  5. Serveer de spiesjes warm met de tzatziki-saus erbij.


3. Plattaart met witte asperges | Lunch of diner

Ingrediënten 

  • Een rol pizzadeeg (vers)
  • 500 gram witte asperges 
  • 300 gram gorgonzola of romige geitenkaas
  • 1 courgette 
  • Olijfolie 

Bereidingswijze 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden 
  2. Besmeer of bestrooi het uitgerolde deeg met kaas 
  3. Snijd de courgette in plakjes en verdeel deze over de plattaart 
  4. Snijd vervolgens de asperges door de helft (nadat deze schoongemaakt zijn) en verdeel deze ook over de plattaart 
  5. Top dit af met wat olijfolie, peper en zout 
  6. Laat deze plattaart ongeveer 20 minuten bakken

De gerechten zijn allemaal snel en goed te bereiden, zodat jij zo snel en goed mogelijk van het aspergeseizoen kan genieten! Eet smakelijk! 

 

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0